Foto: osa-oba.gov.ba

Direktor Obaveštajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagič, poznat po nadimku Osmica, uhapšen je jutros u velikoj akciji MUP Kantona Sarajevo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istražuje Mehmedagićevu umeštanost u aferu „Diplome“, ali i pranje novca pilikom kupovine dve kuće u Sarajevu. Njegova obaveštajna karijera započela je 2004. godine, ali je javnosti prethodno bio poznat kao borac u ratovima na području Bosne i Hercegovine.

Ko je Osman Mehmedagić

Rođen je 1962. godine u Sarajevu, a na funkciju direktora OSA stupa 2015. godine. Nekadašnji je bliski saradnik Alije Izetbegovića, prvog predsedavajućeg u Predsedništvu BiH, koji je  karijeru u OSA započeo pod mentorstvom bivšeg direktora Almira Džuve.

Njegova veza sa parijom SDA opstala je do danas, kada je Alijin sin, Bakir Izetbegović poručio „da je hapšenje Mehmedagića pokušaj tužilaštva da ga kompromituje“, što, navodno, pokušava već godinama.

Od imenovanja za direktora ključne agencije za bezbednost u Bosni, Osmica je nekoliko puta dospevao u žižu javnosti, dok su čak dve optužnice protiv njega podignute 2020. godine.

U oktobru prošle godine optužen je za zloupotrebu položaja i korišćenje resursa Obaveštajne agencije za privatne interese, sve radi pronalaženja fotografija i snimaka o osobi koja je podnela anonimnu krivičnu prijavu protiv njega.

Mehmedagić je, nakon podzanja optužnice, izjavio kako nikakve informacije o tom postupku nema. Kako je istakao, ruke su mu pune posla, a advokati ga nisu obavestili o pozizanju optužnice.

Kada je konačno obavešten o postupku, na sudu je izjavio da nije kriv, da bi u februaru ove godine bio oslobođen svih optužbi.

Afera „Diplome“

Mehmedagića od prvog pojavljivanja u javnosti davne 2004. godine prate brojne kontroverze, a jedna se tiče stepena njegovog obrazovanja. Naime, njemu je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjaluci, pa je potom dostavio čak dve diplome – Američkog univerziteta u Tuzli i Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Nakon ukidanja diplome iz Banjaluke, u junu 2021. godine Američki univerzitet u Tuzli pokrenuo je istragu o validnosti diplome koja je izdata čuvenom Osmici. Zbog brojnih navoda o „lažnoj diplomi“, političari širom BiH pozivali su na ostavku ili smenu Mehmedagića.

Afera do danas nije rasvetljena, ali je dodatne sumnje izazvala činjenica da je Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta, uhapšen relativno skoro i trenutno se nalazi u pritvoru.

Hapšenje Osmice i pitanje – da li će konačno doći do suđenja?

Tužilaštvo BiH jutros je izdalo nalog za lišavanje slobode Mehmedagića. Prema navodima tužilaštva, protiv njega se vodi istraga zbog zolupotrebe položaja, krivotvorenja isprava i pranja novca.

Ubrzo nakon hapšenja, policija Kantona Sarajevo upala je u njegovu kuću u Sarajevu, gde je  izvršen pretres. Tužilaštvo je saopštilo i da je sumnjiva kupovima pretresenog objekta, jer Mehmedagić novac nije podgao sa računa, već je astronomsku cifru isplatio u kešu.

Osman Mehmedagić Foto: N1

Sudovi i policija će u narednom periodu raditi na pribavljanju informacija odakle je došao novac za kupovinu velelepne vile u Sarajevu.

Mehmedagić je u međuvremenu saslušan i određeno mu je zadržavanje 24 sata, nakon čega će biti sproveden u Tužilaštvo BiH.

Ostaje neizvesno da li današnje hapšenje znači konačan pad bošnjačke Osmice, ili će, kao po običaju, uspeti da se dočeka na noge i stekne novu diplomu, još eminentnijeg univerziteta.

 

BONUS VIDEO Hapšenje Mehmedagića u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)