Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je danas rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU da su previše proširile ovlašćenja.

PROČITAJTE JOŠ:

U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka, izjavio je Orbanov portparol Bertalan Havasi za mađarski MTI.

Objava mađarskog stava došla je nakon zajedničke izjave nemačkih i francuskih ministara spoljnih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine, podseća AP.

„Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničnom odanošću zajedničkim vrednostima i pravilima“, rekao je francuski ministar Žan-Iv le Drijan u petak uveče.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mera moraju važiti za svaku članicu, a to važi i za Poljsku.

„To nije samo moralna obaveza, već i pravna“, rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda.

Mađarska rezolucija naglašava da „loša praksa institucija EU kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlašćenja naterala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva“.

„Prvenstvo zakona EU bi trebalo da se primeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima“, navodi se u mađarskom dokumentu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)