Viktor Orban Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropsku uniju za zamrzavanje sredstava podrške namenjenih Mađarskoj iz "političkih razloga", zbog migracione politike Budimpešte i njenog protivljenja sankcijama Rusiji posle početka invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija u sredu je preporučila da se zamrzne 7,5 milijardi evra fondova namenjenih Mađarskoj i 5,8 milijardi evra iz plana obnove namenjenih toj državi, dok ona ne počne da ispravno sprovodi reforme u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Države članice EU imaju rok do 19. decembra da donesu konačnu odluku o zamrzavanju sredstava Mađarskoj, koja bi trebalo da budu isplaćena u sklopu budžeta za period 2021-2027.

Orban je u intervju za mađarski radio optužio „briselske birokrate“ da odlažu primenu plana podrške Mađarskoj iz „očiglednih političkih razloga“. Brisel „zahteva otvaranje naših granica za migrante, ali mi to nećemo učiniti, kao i uvodjenje njihove seksualne propagande u naše škole, ali ni to nećemo učiniti“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da njegova vlada neće da udovolji zahtevu EU da „bezuslovno podrži sankcije“ protiv Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čak i ako su birokrate u Briselu nepravedne prema Mađarskoj tako što uvek postavljaju nove uslove, mi moramo da težimo postizanju dogovora“ sa EU.

Međutim, prva reakcija Budimpešte u sredu bila drugačija.

„Uvešćemo potrebne dodatne mere 2023. godine, i ne sumnjamo da ćemo uspeti da ubedimo Komisiju“, rekao je mađarski pregovarač Tibor Navračič.

BONUS VIDEO: Viktor Orban u svinjokolju

Komentari

Svi komentari (0)