Optuženi za napad u Moskvi Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; SEFA KARACAN / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusija je podigla optužnicu protiv četvorice muškaraca koji su napali koncertnu dvoranu u Moskvi i ubili najmanje 137 ljudi. Trojica su odvedena na moskovski sud, a četvrti je bio u invalidskim kolicima, javlja BBC i dodaje da su sva četvorica optuženi za krivično delo terorizma.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u petak, a objavili su i snimak. Ruski su zvaničnici najpre tvrdili da je umešana Ukrajina, ali Kijev je te tvrdnje nazvao apsurdnim.

Imena četvorice muškaraca su Dalerjon Mirzojev, Saidakrami Murodali Račabalizoda, Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Fajzov, prenosi N1.

Optuženi za napad u Moskvi Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na snimku se vidi kako trojicu u okružni sud Basmani uvode maskirani policajci, a čini se da su sva trojica povređena. Oči Mirzojeva i Račabalizode su zacrnjene, a Račabalizodi je i uvo čvrsto povezano, nakon što mu je tokom hapšenja bilo navodno delimično odsečeno.

I Mirzovev je imao nešto obmotano oko vrata. Faridunijevo lice bilo je veoma natečeno, a Fajzov je doveden na sud u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču, a prema snimku se čini da mu nedostaje oko.

Optuženi za napad u Moskvi Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Sva četvorica su na sudu bili u staklenoj kabini pod stražom policije.

U saopštenju suda objavljenom na Telegramu stoji da je Mirzojev državljanin Tadžikistana i da je u potpunosti priznao krivicu, a priznao ju je i Račabalizoda. Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, stoji u saopštenju suda.

CNN piše o četvorici optuženih. Dalerjon Mirzojev (32) je iz Tadžikistana, a imao je privremenu prijavu od 3 meseca u Novosibirsku, ali ona je istekla.

Optuženi za napad u Moskvi Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Račabalizoda, drugooptuženi, rekao je sudu da ima ruske dokumente, ali ne može da se seti gde su. Komunicirao je preko prevodioca, a navodno je 1994. godište.

Fariduni je rođen 1998. u Tadžikistanu. Službeno je bio zaposlen u fabrici u ruskom gradu Podolsku, a prebivalište je imao u Krasnogorsku.

Fajzov, četvrtooptuženi, koji je na sud došao u invalidskim kolicima i u pratnji lekara, čini se, nije reagovao na sudu. On je bio privremeno nezaposlen pre napada, a pre toga je radio u brijačnici u Ivanovu. Navodno je rođen 2004. godine, javljaju RIA Novosti.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, četvorica muškaraca uhapšena su nakon što su upali u Crocus City Hall u Krasnogorsku, severnom moskovskom predgrađu, i počeli da pucaju na 6.000 okupljenih na rok koncertu. Takođe su podmetnuli požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske su vlasti saopštile da je poginulo 137 ljudi, a više od 100 ih povređeno. Odgovornost za napad je preuzeo ISIS u roku od samo nekoliko sati, tvrdeći da je napad izveo ogranak poznat kao IS-K, Islamska država u Khorasanu.

U Rusiji je uhapšeno još sedam osoba pod sumnjom da su pomagali u ovom napadu, prenosi Jutarnji list.