Foto: Nova.rs

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donela odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedelju 2. oktobra ove godine.

Izbori su raspisani za izbor članova Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine.

Izbori su, kako je planirano i najavljeno, raspisani prema zakonu najmanje 150 dana pre datuma održavanja izbora.

Od sedam članova CIK-a, šest je bilo za raspisivanje i održavanje izbora u oktobru ove godine, dok je jedan (Vlado Rogić) bio protiv.

POGLEDAJTE JOŠ:

Član CIK-a Vlado Rogić je izjavio kako smatra da ne postoje zakonske odredbe ni preduslovi za slobodne i demokratske izbore i da je trebalo sve nedostatke rešiti izmenama Izbornog zakona BiH jer u BiH traje permanentna izborna kriza.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović je pozvao poličare da konačno donesu odluku o finansiranju izbora uz poruku „Ne lipši magarče do zelene trave“ ili „Acta non verba“.

Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija je razmatrala i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te pravilnike o prijavi političkih subjekata za učešće na Opštim izborima u oktobru 2022. godine.

Sada je na potezu Veće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH koji trebaju doneti budžet BiH i osigurati sredstva za održavanje izbora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar