Andrej Plenković i Ursula fon der Lejen
Andrej Plenković i Ursula fon der Lejen Foto: EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je hrvatske i bošnjačke čelnike u BiH da ulože dodatne napore kako bi se došlo do pravednog izbornog zakona. “Još jednom pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, naročito uoči Hrvatskog narodnog sabora koji će se u subotu održati u Mostaru, da pokušaju rešiti taj problem na pravedan i konstruktivan način, a Hrvatska će kao prijateljska zemlja pomoći BiH na njenom evropskom putu”, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer Plenković se, uoči neformalnog samita EU-a posvećenog krizi oko Ukrajine i pre samita EU-Afrika, sastao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen s kojom je, osim o produženja rokova za korišćenje evropskih sredstava za obnovu Zagreba, razgovarao i o Bosni i Hercegovini, kao i o hrvatskom putu prema šengenskom prostoru i evropodručju.

“Naš je jasan stav da je ključno ići na iduće izbore s novim, pravednim izbornim zakonom, koji će omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići na izbore pod svaku cenu, koji bi onda mogli opet da dovdu da se hrvatski narod oseća loše, a država neće dobro funkcionisati”, rekao je Plenković.

Što se tiče ulaska Hrvatske u šengenski prostor, Plenković je rekao da je “sada vreme završne faze donošenja odluka”.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik o vojsci u BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar