Jelena Trivić, Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Opozicione političke stranke iz Republike Srpske danas su u sedištu Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu predale zahtev da se ponovo izbroje glasovi kandidata za predsednika RS-a.

Branislav Borenović, predsednik PDP-a kao jedne od opozicionih stranaka, obrazložio je zašto je podnet zahtev da se ponovo izbroje glasovi, odnosno zašto se smatra da je oštećena kandidatkinja opozicije Jelena Trivić (PDP), a u korist kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

„Predali smo zahtev za ponovno prebrojavanje glasova, jer smo utvrdili stotine nepravilnosti. Više od 65.000 glasova je kontaminirano. Skoro 35.000 glasova je nevažećih. Ogromna je razlika u korist Dodika u Doboju i Zvorniku. To je razlika u 20.000 glasova, što je suprotno od podataka koje smo dobijali sa terena. Nepoznati kandidati su dobijali po 150 glasova, a kandidat opozicije je dobijao nula glasova“, tvrdi Borenović.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Kako je kazao, ponovo se moraju otvoriti biračke kutije kako bi se utvrdilo šta se u njima nalazim, prenosi Klix.ba.

„Moramo utvrditi istinu. Obaveza ne samo nas, medija i građana, već i CIK-a, koji bi trebao na bazi svih dokumenata, kao i na bazi službene dužnosti, jeste da se otvore kutije i da se utvrdi šta se zaista u njima nalazi“, poručio je.

Naglasio je da opozicione stranke neće odustati dok se „ne utvrdi istina i pravda“.

„To je moguće otvaranjem svih kutija sa svih 2.000 biračkih mesta. Nije utvrđen niti jedan primer da je kandidat vladajuće koalicije oštećen. To nije tajna i to je potpuno jasno. Dobili smo to da će naš zahtev biti uvažen i biti protokolisan“, dodaje predsednik PDP-a.

Jelena Trivić je istakla zašto smatra da se na Opštim izborima u RS-u desila izborna krađa.

„Proces brojanja tokom noći je bio ravan ratnom stanju. Samo na jednom videosnimku vidi se kako batinaši upadaju i napadaju posmatrača koji se nije povukao. Sad mi trebamo to priznati i do kraja ćemo istjerati ovaj proces. Ovo ne radimo zbog sebe, već zbog građana. Pogledajte saopćenje CIK-a u 1:30 sati u izbornoj noći. Rezultati nisu bili jasni, jer ne dobijamo dovoljno ažurne podatke sa biračkih mesta – to je CIK rekao. Proces brojanja je bio obustavljen, jer je neko dobio naredbu da krade“, kazala je.

PROČITAJTE JOŠ:

Tirivć je kao konačni cilj navela to da se ponovo izbori za predsednika RS-a. Govoreći o protestu opozicije zbog sumnji u izborni proces, a koji je najavljen za 6. oktobar, izjavila je da to nije nikakva obojena revolucija, kako to predstavljaju vladajući.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović, koji je bio kandidat za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, takođe je istakao da postoje osnovane sumnje da se desila izborna krađa. Izdvojio je Doboj kao jasan primer za to.

Vladajući u RS-u su u međuvremenu poručili da im nije prihvatljivo da se ponovo broje glasovi za entitetskog predsednika.

BONUS VIDEO: Dodik i Trivićka o pobedi na izborima u RS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar