Foto: REUTERS/Tom Brenner

U Americi se, svega par nedelja pred predsedničke izbore, ponovo digla prašina oko veza demokratskog kandidata Džoa Bajdena sa Ukrajinom, a upravo je ovaj slučaj imao centralnu ulogu i u procesu opoziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Mnogi su i očekivali da se ponovo pokrene i spinuje priča o navodnoj umešanosti Bajdenovog sina Hantera u prljava posla sa Ukrajincima, i to se i dogodilo. Ovog puta je lavinu pokrenuo tekst Njujork posta u kojem se navodi da se Džo Bajden sastajao sa savetnikom ukrajinske kompanije u čijem je odboru sedeo Hanter Bajden, kao i da je bivši potpredsednik svoju diplomatiju podredio Kijevu kako bi pomogao sinovljevim poslovnim interesima.

Ne samo da je Bajdenov izborni štab odbacio ovaj izveštaj kao netačan, već su i – na iznenađenje mnogih – i društvene mreže zabranile deljenje teksta koji je objavio Njujork post.

Pročitajte još:

Korisnici koji su pokušali da podele članak na Tviteru dobili su poruku upozorenja da njihov zahtev ne može biti ispunjen „jer su Tviter ili partneri tu vezu prepoznali kao potencijalno štetnu“.

Upozorenje su dobili i korisnici Tvitera koji su pokušali da kliknu na link na članak.

Iako Fejsbuk i Tviter nisu preterano revnosni u uklanjanju štetnog i neproverenog sadržaja, među republikancima u Americi se brzo digla kuka i motika da ih Silicijumska dolina navodno cenzuriše. Neki su čak ovaj potez tehnoloških giganata ocenili kao „pravo mešanje u izbore u Americi“.

Republikanci se navodnom umešanošću Bajdena u mutna posla u Ukrajini bave već duže od godinu dana. Sve kredibilne istrage dosad, uključujući i istragu Senata, utvrdile su da Džo Bajden ni na koji način nije učestvovao u poslovima svog sina Hantera u Ukrajini.

Tramp dugo pokušava da diskredituje svog protivnika na predstojećim izborima, a neretko se hvata upravo priče o Hanteru Bajdenu. Tokom prve debate – koja je ocenjena kao „sramna“ i „najgora u istoriji“, najpre jer je bila previše lična – Tramp je govorio o borbi Hantera Bajdena sa nedozvoljenim supstancama i zavisnošću.

Tramp je na svom poslednjem održanom mitingu ponovo iskoristio priliku i ovaj članka Njujork posta da Bajdena nazove „korumpiranim političarem“, a na svojoj omiljenoj društvenoj mreži Tviteru takođe je komentarisao odluku Fejsbuka i Tvitera da uklone objave povezane sa tekstom Njujork posta istakavđi da „nema ničeg gore od korumpiranog političara“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar