Marina Ovsjanikova Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova kažnjena je sa 50.000 rubalja pošto je proglašena krivom za diskreditaciju ruskih oružanih snaga. U objavama na društvenim mrežama ona je osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

Presuda je izrečena danas nakon kraćeg saslušanja u Upravnom sudu u Moskvi. Ovsjanikova je postupak opisala kao apsurdan, prenosi Gardijan.

„Dokazi potvrđuju krivicu Ovsjanikove. Nema razloga da se sumnja u njihovu autentičnost“, rekao je sudija.

Ovsjanikova je privukla međunarodnu pažnju u martu nakon što je upala u studio ruske državne televizije, gde je u to vreme radila, i osudila rat u Ukrajini tokom direktnog prenosa vesti. Zbog toga je kažnjena sa 30.000 rubalja zbog kršenja zakona o protestima.

Današnje ročište održano je zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je napisala da će odgovorni za rusku akciju u Ukrajini biti na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom. Rusija je početkom marta usvojila zakon protiv diskreditacije oružanih snaga, za koji je kazna do 15 godina zatvora.

Ovsjanikova je na sudu ponovila protest i rekla da neće povući svoje reči. Rekla je da ne razume zašto je tu i za šta joj se sudi.

Marina Ovsjanikova Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

„Ovo što se ovde dešava je apsurdno. Rat je užas, krv i sramota. Vaše optužbe su kao da me optužujete da širim majmunske boginje. Svrha suđenja je da se zastraše svi ljudi koji se protive ratu u Ukrajini. Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlasti“, rekao je novinar.

Advokat Ovsjanikove rekao je da ona ima pravo da govori po članu 29 ruskog ustava, koji štiti pravo na slobodu izražavanja. Ali sudija je odbacio argumente advokata.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar