Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Kanadska policija identifikovala je i objavila fotografije žrtava masakra koji se dogodio u kanadskoj pokrajini Saskačevan.

Žena stara 62 godine koja je svojevremeno radila u hitnoj pomoći, ubijena je dok je pokušavala da pomogne i udovac (77) su među žrtvama pokolja u kojem je ubijeno 10 ljudi.

Devet od deset žrtava su iz Džejms Smit Krija, autohtone zajednice sa skoro 3.500 članova.

Vesli Peterson Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Jedna žrtva, Vesli Peterson je iz Veldona, mirnog poljoprivrednog gradića u blizini u kojem živi oko 200 ljudi, prenosi BBC.

Meštani su opisali gospodina Petersona, najstariju žrtvu kao „ljupkog čoveka“ od 78 godina, koji je bio odan svojoj zajednici.

Kerol Berns Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Komšinica Rubi Vorks je neutešna zbog njegove smrti.

„Nisam mogla da dođem do daha“, rekla je ona kanadskoj televiziji CBC, rekavši da je još u šoku.

„Ako je nekome bila potrebna pomoć, on je pomogao. Bio je čovek dobrog srca“, dodala je ona o čoveku kojeg je poznavala od detinjstva.

Robert Sanderson Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

„Nije zaslužio ovo. Obe zajednice su uništene“, rekla je.

Stanovnik Veldona Robert Raš je opisao Petersona kao „nežnog čoveka koji ne bi povredio ni muvu“.

Lidija Glorija Berns Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Još jedna žrtva je Glorija Berns (61). Ona je bila radnica hitne pomoći i kako kaže njen brat „ceo svoj život je posvetila pomaganju drugima“.

Berns je ubijena u napadu nakon što je odgovorila na prve pozive za pomoć i dok je pokušavala da pomogne drugima u svom domu, rekao je njen brat.

Gregori Berns Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

U krvavom piru su poginuli i Gregori Berns (28) i njegova majka Boni Gudvos-Berns (48). Boni je stradala ispred kuće dok je pokušavala da pomogne svom sinu koji je prvi izboden nožem.

Njen brat je u šoku zbog svega što se dešava.

„Kako je neko ovo mogao da uradi ženama i deci? Reči ne mogu izraziti bol koju osećamo“, rekao je on.

Kristijan Hed Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

„Teško je kada moji dečaci noću plaču za svojom majkom“, napisao je Gregorijev otac i Bonin suprug Brajan na Fejsbuku.

Tomas Berns (23) i Keron Berns (46) su takođe među identifikovanim žrtvama. Policija je saopštila da neće identifikovati niti potvrditi da li su svi ubijeni bili u srodstvu.

Tomas Berns Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Još jednu žrtvu, majku dvoje dece Lanu Hed, identifikovao je njen bivši partner Majkl Bret Berns. Ona je iza sebe ostavila dve ćerke Sable (31) i Sage (30). Porodica i prijatelji su odali počast gospođi Hed, prenosi BBC.

Lana Hed Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Kristijan Hed (54) je takođe među žrtvama koje je policija navela. U napadu je ubijen i veteran Erl Berns stariji. Policija je identifikovala Roberta Sandersona (49) kao jednu od žrtava.

Boni Berns Foto: RCMP Saskatchewan/Handout via REUTERS

Grupe za ljudska prava u Kanadi su pozvale saveznu vladu da pruži podršku zajednicama.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, kanadska policija uhapsila je Majlsa Sandersona, drugog osumnjičenog za smrtonosne napade nožem u pokrajini Saskačevan u kojima je ubijeno 10, a ranjeno 18 osoba, koji je nakon hapšenja umro, prenosi AP.

Majls Sanderson je lociran i priveden u sredu, u blizini Rosterna u pokrajini Saskačevan, nakon četvorodnevne potrage, a preminuo je od posledica samopovređivanja, objavili su zvaničnici.

On je uhvaćen na auto-putu nakon prijave da je ukradeno vozilo kojim upravlja muškarac naoružan nožem, saopštila je Kraljevska kanadska konjička policija. Policajci su primorali Sandersonovo vozilo da sleti u jarak, on je priveden, a u vozilu je, kako je rekla zvaničnica policiije Ronda Blekmor, pronađen nož. Ona je navela da je Sanderson bio u teškom stanju i da je pokušana reanimacija pre nego što je stigla hitna pomoć.

Policija je saopštila je da je on prevezen u bolnicu, gde je konstatovano da je Sanderson umro. Jedan zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, ranije je rekao agenciji AP da je Sanderson umro od posledica samopovređivanja, ne dajući više detalja.

BONUS VIDEO: Mesto na Pagu u kome se dogodilo ubistvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar