Džastin Trudo u Iripinu
Džastin Trudo u Iripinu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1, ipak, je otpremljena iz Kanade za Nemačku, uprkos prvobitnom protivljenju kanadskog premijera Džastina Trudoa. Očekuje se da će turbina u Rusiju stići 24. jula, a to je naišlo na oštru reakciju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stićui 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjem i poslata je avionom, a nakon dospeća u Nemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, navodi list, a prenosi agencija Tas s.

Prema pisanju Komersanta, turbina za gasovod, koji transposrtuje ruski gas direktno do Nemačke preko Baltičkog mora, trebalo da bude puštena u rad početkom avgusta, s obzirom da je potrebno vreme za njeno postavljanje. Redakcija ruskog dnevnog lista nije uspela da dobije komentar ni od Siemens Enerdžija ni od Gasproma.

Nakon brojnih zahteva Nemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu Siemensovu turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi.

Evropska komisija je uvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa.

Zelenski: Neprihvatljiva odluka Kanade o izuzecu od sankcija

Foto: Handout / AFP / Profimedia, Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS, JOHN MACDOUGALL / POOL

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju neprihvatljiva odluka Otave da vrati gasnu turbinu namenjenu gasovodu Severni tok 1, jer smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Reč je o prvom telefonskom razgovoru dvojice lidera nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Evropu turbine za ruski gasovod Severni tok 1, koju je ukrajinski predsednik oštro kritikovao.

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je u nedelju razgovarao sa Trudoom i zahvalio mu se na velikoj odbrambenoj podršci, prenosi Rojters.

„Međutim, posebno sam naglasio da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom Severnog toka“, naglasio je ukrajinski predsednik.

Trudo je u sredu saopštio da je doneta „veoma teška odluka“ da se odobri izuzeće od sankcija uvedenih Rusiji, u vezi vraćanja iz Kanade popravljene turbine potrebne za gasovod Severni tok 1.

Džastin Trudo Justin Trudeau Kanada
Džastin Trudo Foto: EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Zelenski je, ponavljajući ranije komentare drugih ukrajinskih zvaničnika, izjavio „da Rusija ucenjuje gasom“.

On je istakao da međunarodni stav o sankcijama prema Rusiji mora da se temelji na „načelima“ i na pojačanom, a ne smanjenom, pritisku na Moskvu.

„Ako sada postoji jedan prekršaj, samo je pitanje vremena kada će biti drugih“, rekao je ukrajinski predsednik, navodi Rojters.

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

BONUS VIDEO: Prvi snimci ruske vojske u razrušenom Lisičansku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare