Foto:mohamed abdelrazek / Alamy / Alamy /Profimedia/Shutterstock/rarrarorro/Tanjug/AP Photo/Ashley Landis/EPA/HARISH TYAGI/ALFAQUI / Newscom / Profimedia/ EPA/CHRISTOPHE KARABA/diwan.gov.qa

Nekoliko dana pred sam početak Mundijala, ljubitelje fudbala razočarala je vest da tokom utakmica neće moći da konzumiraju alkohol. Naime, katarska kraljevska porodica zabranila je prodaju piva, vina i ostalih žestokih pića na stadionima tokom Svetskog prvenstva. Pitanje koje se postavlja jeste šta stoji iza ove odluke, s obzirom na to da kraljevska porodica ove bogate istočne zemlje ne uživa reputaciju "moralne", već potpuno suprotno - važi za onu sa najviše skandala na svetu.

Zapravo, ovakav obrt izavo je sumnju da FIFA nema potpunu kontrolu nad održavanjem ovog prvenstva, već da o svemu odlučuje upravo kraljevska porodica.

One upućene u život katarske kraljevske porodice ovakva odluka ne čudi, jer ova upravo ovu ljudi ima monopol nad svime što se dešava u državi.

Kontrola, brdo para i skandali

Pored oštre kontrole, katarska kraljevsa porodica je poznata i po brojnim skandalima, ali i ogromnom bogatstvu koje joj „čuva leđa“.

Procenjuje se da je neto bogatsvo ove porodice iznosi čak 335 milijardi dolara.

Pored toga, katarska kraljevska porodica poseduje i čitav niz nekretnina širom sveta, uključujući londonski neboder Šard, Olimpijsko selo, robnu kuću Herods i Empajer stejt bilding u Njujorku.

Procenjuje se da samo glava ove porodice – šeik Tamim bin Hamad Al Tani na svom računu ima oko dve milijarde dolara. Tamin se nalazi na čelu ove apsolutne monarhije od 2013. godine, kada je njegov otac Hamad bin Kalifa Al Thani abdicirao sa trona.

Šeik sa neograničenim ovlašćenjima poznat je i po tome što voli da investira sume koje neretko prelaze i nekoliko stotina milona dolara u „skupe igračke“.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Jedna od omiljenih su mu fudbalski klubovi, pa je tako 2005. godine osnovao kompaniju „Orik Katar Sports Investments“, koja je vlasnik jednog od najpoznatijih svetskih klubova Pariz Sen Žermena.

Takođe, Tamin je i najzaslužniji što je Katar dobio pravo da bude domaćin ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, kao i Svetskog prvenstva u plivanju 2014. godine.

Po bogatstvu u ovoj kraljevskoj porodici može da mu parira samo majka – Moza bint Naser Al-Misned, koja je 74. najbogatija žena na svetu, prema Forbsovoj listi.

Inače, Al-Misned sa Al Tamijem, pored sadašnjeg šeika ima još šestoro dece. Međutim, to nisu sva deca prethodnog šeika – pored nje je imao još tri žene i ukupno ima 24 dece.

Tamin se očigledno ugleda na svog oca, obzirom na to da i on ima ogromnu porodicu – sa tri žene ima sedmoro sinova i šest ćerki.

Po velikim porodicama poznati su i ostali pripadnici katarske kraljevske familije, koja ukupno broji 6.000 članova.

I, svi imaju jednu zajedničku crtu – sklonost ka skandalima.

Princeza i seks skandal

Definitivno najveći skandal u novijoj istoriji ove porodice jeste seks skandal katarske princeze Salve, koja je navodno imala odnos sa sedmoricom muškaraca.

Naime, pre dve godine je Fajnešel tajms pisao o tome kako je policija u jednom luksuznom britanskom hotelu zatekla devojku sa trojicom Evropljana, dok su još četvorica njih čekala ispred vrata.

Ispostavilo se da je ta devojka ćerka bivšeg premijera Hamada bin Jasima bin Jabora Al Tanija. Ambasada Katra je ponudila 500 miliona evra mita za brisanje ove vesti, ali je list odlučio da ne prihvati ponudu.

Jedan od uhapšenih je kasnije priznao da je Salva od njega zahtevala da u hotel dovede muškarce, koji su fizički privlačni.

Katarska princeza je zamolila posrednika da dovede šestoricu muškaraca odjednom i zamolila ga da ostane u holu dok ne odu iz straha da će joj neki od njih nauditi.

Njen otac povezan sa Al Kaidom?

Pored Salve, u jeku skandala se svojevremena našao i njen otac. Ujunu ove godine u javnost je izašlo navodno svedočenje jednog od njegovih prijatelja koji je tvrdio da mu priznao da je Katar „možda“ finansirao Al Nusra front , sirijski ogranak Al Kaide, bez njegovog znanja.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

Takođe, njegovo ime našlo se i u Panama papirima, kada je otkriveno je da je al-Tani koristio ofšor kompanije za upravljanje svojom superjahtom usidrenom na Majorci – Al Mirkab, za koju se procenjuje da vredi 300 miliona dolara.

Pročitajte još:

On je okrivljen i za malevrzacije sa bankom Barklis, sa kojom je za vreme premijerskog mandata u jeku svetske ekonomske krize 2008. sklopio kontroverzni ugovor o uslugama između zajmodavca i države. Trojica bivših direktora Barklis su potom optužena da su smislili lažne ugovore o savetodavnim uslugama kako bi prikrili plaćanja Kataru u vrednosti od 322 miliona funti.

****

BONUS VIDEO Prvi skandal i pre početka Mundijala: Upali u uživo uključenje, pretili da će slomiti kameru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare