Izborni dan u Crnoj Gori je u punom jeku, a ekipa portala Nova.rs prati sva dešavanja u Podgorici, glavnom gradu najmanje balkanske države. Upravo smo stanovnike Podgorice pitali šta bi poručili predsednički kandidatima - Jakovu Milatoviću i Milu Đukanoviću, a ovo su odgovori koji najbolje oslikavaju trenutno stanje u Crnoj Gori.

Pre nekoliko dana, 30. marta, u uralskom gradu Jekaterinburgu, u restoranu Bukovski Gril, pripadnici tajne službe ruske FSB u civilu uhapsili su Evana Gerškoviča, dopisnika američkog Volstrit žurnala. Stavili su mu džemper preko glave i stavili ga u kombi i odvezli u lokalni zatvor. Sada je otkriveno i šta bi moglo da stoji iza ovog hapšenja.

Ubrzo je iz FSB saopšteno da je Gerškovič uhapšen zbog „posla nespojivog sa novinarskim“, odnosno da se bavio špijunažom, za šta bi po ruskim zakonima mogao da dobije od 10 do 20 godina zatvora, piše Jutarnji list.

Kako prenosi nezavisni ruski portal Meduza, američki novinar je prebačen u ozloglašeni moskovski zatvor Lefortovo, a istražni sudija mu je odredio pritvor do 29. maja 2023. Inače, kako prenosi Dojče vele, njegov advokat Danilo Berman nije smeo da prisustvuje. prvo ročište.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Doduše, ruski režimski mediji prenose da su „istražne radnje u toku” i da optužnica još nije podignuta, ali da je „sumnja opravdana”. Prema šturim informacijama u ruskim režimskim medijima, Gerškovič je navodno prikupljao informacije o „ruskoj vojnoj proizvodnji“, a u Jekaterinburgu postoji nekoliko vojnih fabrika.

Moskovski Komersant piše da je Gerškovič boravio i u Nižnjem Tagilu, gde se nalazi i jedna od važnih ruskih vojnih fabrika Uralvagonzavod. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šta da doda izveštaju FSB-a i da je, koliko mu je poznato, „novinar uhapšen sa dokazima zločina“, ali da se nada da to neće pokrenuti „odmazdu ruskih novinara u Sjedinjene Američke Države.“

Međutim, ruski nezavisni istraživački novinar Andrej Zaharov smatra da je hapšenje Gerškoviča povezano sa nedavnim hapšenjem dvojice ruskih špijuna u Sloveniji i da je on samo „kovanica” za razmenu.

Podsetimo, pripadnici slovenačke obaveštajne službe Sova uhvatili su dvoje ruskih špijuna koji su s argentinskim pasošima živeli u Ljubljani pod imenima Maria Majer i Ludvig Džišir.

Foto: A08 / Shutterstock, Shutterstock

Ruska strana brzo je priznala da je reč o njihovim obaveštajcima, pa britanski Gardijan navodi da su se odmah pokrenuli „zakulisni pregovori o razmeni“ uhvaćenih ruskih špijuna za zapadnjake, odnosno Amerikance u ruskim zatvorima.

S obzirom na to da Rusi u svojoj tamnici već imaju jednog spremnog za takvu razmenu, bivšeg američkog marinca optuženog za špijunažu Pol Vilan, nedostajao im je još jedan za „dubl“.

Jednom se pričalo da je Pol Vilan u paketu zajedno sa američkom košarkašicom Britni Griner, kada se pregovaralo o razmeni za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Na kraju je bilo jedan za jedan, pa je Vilan ipak ostao u zatvoru do bolje prilike, a sada bi on i Gerškovič mogli da budu razmenjeni za „lažne Argentince” iz Slovenije.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Međutim, neki drugi izvori navode da bi u igri mogli da budu i neki drugi važni obaveštajci za Moskvu koji čame u zapadnim zatvorima.

Podsetimo, Rusi su tražili da se u trampu sa Viktorom Butom „umeša” FSB „ubica” Vadim Krasikov, koji je u Berlinu ubio čečenskog vojnog komandanta Zelimhana Hangošvilija, ali Nemci na to nisu pristali.

Glavni urednik nezavisne medijske platforme Mediazon Sergej Smirnov kaže da je Gerškovič zapravo „kidnapovan radi razmene“ i da je njegovo hapšenje „poruka da zapadni novinari više nisu bezbedni u Rusiji, niti mogu li slobodno da rade svoj posao“.

Pročitajte još:

Za ruskog vojnog analitičara Andreja Soldatova ovo znači samo jedno – „FSB je pušten sa ulice“.

Nakon hapšenja Gerškoviča, ruski bloger Jaroslav Širšikov iz Jekaterinburga objavio je na svom Telegram kanalu da ga je upoznao i da ga zanima kako se rusko društvo odnosi prema Vagnerovoj privatnoj vojsci i kakvo je opšte raspoloženje prema „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Inače američki medij odbacuje optužbe da se njihov dopisnik bavio nedozvoljenim aktivnostima, posebno ne špijunažom, i smatra da je to zapravo pritisak i „sejanje straha“ među stranim, zapadnim, dopisnicima u Rusiji da ne urade svoje rad.

U svom obraćanju javnosti, navodi da je FSB pratio Gerškovića, snimao njega i njegove sagovornike.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu