Karl Nehammer Karl Nehamer
Karl Nehamer Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predsedništvo Narodne partije Austrije (OVP) odlučilo je danas, nakon povlačenja Sebastijana Kurca iz politike, da Karla Nehamera, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, imenuje za novog lidera stranke, ali i budućeg kancelara.

Pročitajte još:

Nehamer je, na konferenciji za štampu posle sednice Predsedništva, rekao da je od strane tog stranačkog tela jednoglasno imenovan za lidera partije i kandidata za kancelara.

„Za mene je ovo velika čast što sam dobio poverenje da mogu da preuzmem . Da mogu da preuzmem vodstvo stranke, jer je OVP sranka koja me uvek fascinirala. Privilegija je za mene da mogu da vodim tu stranku“, rekao je on.

Prethodno, tokom jučerašnjeg dana kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je ostavku, svega nekoliko sati nakon što je Sebastijan Kurc obajvio da se povlači iz politike. On je istakao da će svoj položaj šefa vlade prepustiti novoizabranom lideru stranke.

„Čvrsto verujem da bi obe te pozicije, funkciju šefa vlade i lidera partije koja ima najviše glasova, trebalo ponovo da obavlja jedna ista osoba“, naveo je Šalenberg u jučerašnjem saopštenju.

Aleksander Šalenberg Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Šalenberg je na mesto kancelara došao pre dva meseca, nakon što je početkom oktobra Kurc podneo ostavku na mesto kancelara zbog istrage koja se vodi protiv njega i nekoliko njegovih najbližih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili državni novac.

Austrijsko tužilaštvo navodi da su Kurc i njegove stranačke kolege od 2016. do 2018. godine sredstvima Ministarstva finansija plaćali „finansiranje nekih ispitavanja javnog mnjenja u stranačke interese“.

Nakon ostavke na mestu kancelara, Šalenberg će ostati u vladi, ali kao ministar spoljnih poslova, piše austrijski „Krone“. 

Ko je Karl Nehamer?

Ime Karla Nehamera kao novog kancelara pominjalo se i juče u austrijskim medijima.

Nehamer je 49-godišnji političar, član vladajuće Narodne partije OVP i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Austrije. Na toj funkciji mnalazi se od januara 2020. Prethodno je bio generalni sekretar OVP-a od 2018. do 2020. godine.

Karl Nehammer Karl Nehamer
Karl Nehamer Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Na saveznim izborima 2017. Nehamer je izabran za predstavnika partije u Beču. Tokom kasnijeg formiranja vlade, bio je član pregovaračkog tima OVP-a za oblast odbrane. Izabran je za zamenika predsednika parlamentarne frakcije OVP-a iste godine i imenovan je za portparola stranke. Iduće godine nasledio je Elizabet Kestinger i Stefana Štajnera na mestu generalnog sekretara OVP-a.

Važi za jednog od najbližih saradnika Sebastijana Kurca.

BONUS VIDEO Počeo tronedeljni lokdaun u Austriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar