Sebastijan Kurc Sebastian Kurz
Sebastijan Kurc Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je danas da se povlači iz politike i naveo da je trenutak kada je prelomio da to učini nedavno rođenje sina.

Pročitajte još:

Austrijski list „Krone“ jutros je objavio da se Kurc povlači iz politike „zbog svog sina“, a nekoliko sati kasnije bivši kancelar je detaljno objasnio šta ga je navelo da donese tu odluku.

„Tokom poslednjih deset godina posebno je zapostavljena moja porodica. Kada mi se rodio sin, shvatio sam koliko lepih stvari ima van politike“, rekao je Kurc.

„Nisam ni svetac ni zločinac“

Zatim je dodao da je kao kancelar donosio i pogrešne odluke.

„Kao savezni kancelar morate da donesete toliko odluka da već ujutru znate da ćete doneti i neke pogrešne odluke. Uvek ste pod nadzorom. Donosio sam pogrešne odluke. Često sam živeo po svojim standardima. Nisam ni svetac ni zločinac. Ja sam osoba sa manama i slabostima, sa svime što ide uz njih. I radujem se danu kada ću na sudu dokazati da su optužbe protiv mene lažne“, rekao je Kurc.

Dodao je da su za njega poslednji meseci bili „odbrana od optužbi, a ne takmičenje najboljih ideja“. To je u politici normalno, naglasio je, ali je „vrlo iscrpljujuće“.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Na kraju govora, bivši austrijski kancelar rekao je da je „bilo neverovatno emotivno služiti svojoj zemlji“ i da je to „čast njegovog života“. Zahvalio se svom koalicionom partneru Zelenima, sa kojima je napravio poslednju austrijsku vladu.

Govor je završio rečima da „sada želi da ide u bolnicu po svoju devojku i sina“.

Ko će naslediti Kurca na mestu predsednika stanke? 

Kurc je do danas bio na čelu Narodne stranke Austrije (OVP) i njenog poslaničkog kluba u parlamentu. Prethodno je bio i kancelar Austrije, ali je svoj drugi mandat na toj poziciji završio podnošenjem ostavke 9. oktobra ove godine nakon što je tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju protiv njega i nekoliko članova vladajuće Austrijske narodne stranke pokrenulo istragu zbog pronevere i korupcije. Opširnije o aferi koja je Kurca dovela do istrage, a potom i ostavke pročitajte u posebnoj vesti.

Kurca je na mestu kancelara nasledio Aleksandar Šalenberg, a ko će biti njegov naslednik u OVP-u trenutno nije poznato.

„Korone“ piše da bi na to mesto mogao da dođe ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (49), ali se pominje i ministarka Karoline Edtstadler. Nehamer se smatra jednim od najlojalnijih ljudi bivšeg kancelara, a poznat je po tvrdom stavu prema migrantskom pitanju.

BONUS VIDEO Mentalno Razgibavanje: Ubite me s Kurcom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare