Zagreb, Hrvatska koronavirus Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska i danas beleži više od 9.000 novozaraženih korona virusom, preneli su mediji.

Juče je u Hrvatskoj bilo gotovo 10.000 pozitivnih, što je najviše od početka pandemije.

Pročitajte još:

To praktično znači da je u sredu svaki drugi testirani bio pozitivan na korona virus.

Juče je zabeleženo i 27 smrtnih slučajeva. Aktivnih infekcija je bilo 53.051.

Brzina širenja omikrona ozbiljno ugrožava hrvatski zdravstveni sistem, zbog zabrinjavajućeg broja zaraženih lekara i medicinskih sestara, koji su zbog toga van stroja, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 lekara.

KBC Split radi bez 36 lekara i čak 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 lekara i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 lekara i 37 medicinskih sestara.

„U utorak smo imali 60 zaposlenih, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a juče je ta brojka bila 106“, izjavio je direktor KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je van stroja bilo čak 186, a juče 244 zaposlenih lekara i medicinskih sestara, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65.

Zagreb, Hrvatska koronavirus Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni zaposleni mahom su vakcinisani tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali nezavisno od toga su pozitivni i ne mogu biti na poslu“, kaže Ivica Lukšić, direktor KB-a Dubrava.

Zadarska bolnica je već u problemu jer jer je bolesno 55 zaposlenih, pa je veoma teško sastavljati smene , rekao je direktor Željko Čulina.

Pomoćnik direktora u KBC Zagreb Milivoj Novak kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi situacija još nije alarmantna, ali je teško predvideti razvoj situacije, jer su brojevi zaraženih među zaposlenima svakog dana sve veći.

BONUS VIDEO: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar