Foto: DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia; FRED TANNEAU / AFP / Profimedia; FRED TANNEAU / AFP / Profimedia; Valery HACHE / AFP / Profimedia

Snažne oluje i obilne poplave nastavljaju da pusteoše Evropu. Uz vetar i jaku kišu oluje Henk koja se očekuje da će nastaviti da hara po Velikoj Britaniji, ljudi su primorani da napuste svoje domove, dok su delovi centra pojedinih gradova pod vodom. Vlast je za određene delove zemlje upozorila na mogućnost evakuacije. Kakvi su izgledi, ni ostale evropske države nisu pošteđene od ovog nevremena, a evo šta čeka i Srbiju u narednim danima.

Engleska na udaru oluje Henk

Kako piše Gardijan, u četvrtak uveče na snazi je bilo više od 550 upozorenja o poplavama za Englesku i Vels. Agencija za životnu sredinu saopštila je da je ove nedelje poplavljeno oko 450 imanja.

Meteorološka služba ranije je izdala upozorenje zbog kiše koja se širi zapadnom stranom, južnim delovima Engleske i Londona. Zbog obilnih poplava zatvoreni su putevi.

Veliki deo građana Redklifa kod Mančestera bilo je primorano da se evakuiše.

„Živim u Redklifu od 1975. godine, od 2000. godine nas nisu pogodile ovakve poplave“, ​​rekla je En Meklaud iz opštinskog veća Redklif i dodala da je nekoliko domaćinstava ostalo bez struje. U Derbiširu se nekoliko krava udavilo u poplavljenom polju.

Između 10 ujutru i podneva u četvrtak, 10 mm kiše palo je na jugu Kornvola. Na južnoj obali očekuju se vetrovi brzine do 65 kilometara na čas.

Iz železnice Velike Britanije ljudima je savetovano da ne putuju.

„Zbog prognoze obilnih padavina na već poplavljenom tlu, savetujemo ljudima da ne kreću na putovanje vozom. Oni koji su već putovali treba da razmisle o povratku što je pre moguće. Sa daljim upozorenjima o poplavama i količini kiše, Netvork Rejl ocenio je da su Viltšir, Somerset, Devon i Kornvol u opasnosti od poplava“, navedeno je u saopštenju.

U zapadnoj Engleskoj vozač je poginuo nakon što je drvo palo na njegov automobil, piše Juronjuz.

Najjače oluje u Velikoj Britaniji zabeležene su na ostrvu Vajt, nedaleko od obale u južnoj Engleskoj, gde je brzina vetra dostizala 151 kilometar na sat.

Haos i u drugim delovima Evrope

Finska i Švedska početkom nedelje su zabeležile temperature od -40 stepeni, što je dovelo i do zatvaranja škola, jer je velika hladnoća izazvala smetnje na putevima.

U severnoj Švedskoj, oko 4.000 domova u četvrtak je ostalo u mraku, a temperatura je pala na -38 stepeni. Dan ranije, temperature su pale na -43,6 stepeni, što je najniža januarska temperatura zabeležena u Švedskoj u poslednjih 25 godina.

U blizini granice Norveške i Švedske, u četvrtak je zabeležena rekordna temperatura od -42,5 stepeni.

Obilne kiše izazvale su poplave u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. U Francuskoj je prijavljen jedan smrtni slučaj povezan sa vremenskim prilikama, a nekoliko gradova na severu zemlje bilo je pod vodom nakon nekoliko dana kiše.

Hladni talas iz Sibira i arktičkog regiona zahvatio je zapadnu Rusiju, pri čemu su temperature u Moskvi i drugim oblastima pale na minus 30 stepeni, što je ispod prosečne temperature za početak januara.

U Francuskoj su jake kiše pogodile severne regione Pas de- Kale i Nord, primoravši da evakuiše oko 200 ljudi, dok je 10.000 domaćinstava ostalo bez struje, navode lokalne vlasti.

Stotine radnika hitne pomoći iz cele Francuske spasavalo je ljude iz poplavljenih domova, a pomoć je stigla i iz Češke, Slovačke i već potopljene Holandije.

I u Srbiju stiže zahlađenje

Za razliku od ostatka Evrope, Srbija je ovih dana iskusila pravo prolećno vreme sa temperaturama do 15 stepeni. Ipak, kako su meteorolozi objavili, nakon natprosečno toplih dana, do Božića se očekuje zahlađenje sa snegom.

U petak (05.01.) po kotlinama i dolinama reka ujutro magla, uglavnom na zapadu i jugu Srbije. U toku dana suvo i relativno toplo uz umereno naoblačenje. Krajem dana na planinama i u košavskom području južni vetar u pojačanju. U subotu (06.01.) umereno oblačno i dalјe toplo i vetrovito, tek ponegde s kratkotrajnom kišom. U nedelјu (07.01.) oblačno s kišom uz zahlađenje. Posle podne na planinama sneg. Uveče će kiša preći u sneg i u nižim predelima, najpre na severu i zapadu Srbije, a u toku noći i u ostalim krajevima. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar“, navodi Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Pročitajte još...

U ponedelјak se očekuje oblačno, hladno i vetrovito vreme, povremeno sa snegom.

„U utorak (09.01.) tokom dana prestanak padavina, u Vojvodini posle podne razvedravanje. Od srede (10.01.) suvo uz umerene i jake jutarnje mrazeve, a tokom dana će biti pretežno sunčano, ali hladno“, objavio je RHMZ.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar