Foto: Tanjug/Yui Mok/PA via AP

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posetila je Dauning Strit tokom svoje posete Londonu, kako bi razgovarala o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima.

Supruga Rišija Sunaka, Akšata Murti, dočekala je Zelensku ispred Dauning Strita broj 10. Na sastanku Zelenske i Murti prisustvovao je kratko i premijer Riši Sunak.

Zelenska se sastala i s britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem, takođe na temu prevencije seksualnog nasilja u ratu u Ukrajini, prenosi Index.hr.

Kleverli je na svom Tviter nalogu pohvalio napore Zelenske da istakne „užasnu upotrebu seksualnog nasilja od strane ruskih snaga“.

„Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Ukrajinu i uz sve one koji su preživjeli ove gnjusne zločine“, navodi Kleverli.

„Istražuje se više od 100 slučajeva polnog nasilja“

„U ovom trenutku kabinet državnog tužioca vodi istragu o više od sto slučajeva polnog nasilja za koje se sumnja da su ga počinili ruski vojnici“, rekla je Zelenska dodajući da je to tek „mali deo“ velikog broja takvih slučajeva u ukrajinskom sukobu.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetila je da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali pošto su joj ubili supruga.

Nakon ruske invazije 24. februara „okupatori su imali sve više prilika da ponize Ukrajince i, nažalost, polno nasilje i polni zločini deo su njihovog arsenala“, istaknula je Zelenska.

Rusija „sistemski i otvoreno“ provodi polno nasilje, dodala je.

„Zato je izuzetno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi se agresori mogli goniti krivično“, rekla je pozivajući na „međunarodni odgovor“ radi „suzbijanja polnog nasilja u sukobima“.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar