Foto: Menahem KAHANA / AFP / JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je u gradu Berševa kazao je za N1 da je život u Izraelu pet dana od oružanog napada u potpunosti poremećen. Oko 200 srpskih državljana izrazilo je želju za povratak u Srbiju i sa njima se svakodnevno komunicira.

Govoreći o bezbednosti civilnog stanovništva, Nikolić ističe:

„Ako govorimo o južnom distriktu što ste bliže zelenoj liniji razdvajanja između Pojasa Gaze i samog Izraela to je stanje složenije. Južni mediteranski grad Aškelon je možda pod najtežom salvom svakosatnih raketranja iz Pojasa Gaze. Gvozdena kupola deluje u visokim procentima efikasnosti ali je nemoguće hermetički odgovoriti na svaku raketu“, prenosi N1.

U samoj Beršeevi kao sedištu južnog distrikta prisutna su raketiranja. Nikolić naglašava da i u Aškelonu i Berševi ima srpskih državljana.

„U Aškelonu ima nešto više rezidenata ali ima i nerezidenata. Imajući u vidu da je Berševa univerzitetski grad i grad univerzitetskog kliničkog centra tu imamo i naših postdiplomskih studenata. Drugi aspekti života, poput osnovnog i srednjoškolskog sistema su u potpunosti poremećeni. Nema nikakvih aktivnosti“, ističe konzul.

Kako kaže, vlada jedna teška atmosfera koju niko ne pamti.

„Jevrejski narod konačno ima parče zemlje na kojoj živi i na kojoj su sigurni i na kojoj neće biti prognani. Atmosfera koju niko ko ovde dugo godina živi ne pamti“, kaže Nikolić.

Objašnjavajući šta građani rade kada čuju detonacije, konzul ističe:

„Ovo nije prvi ciklus raketiranja iz Pojasa Gaze, nažalost. Komanda pozadine je tu vrlo jasna – narod je ovde naviknut na te cikluse i nažalost, izvežban. Postoje uredno propisana skloništa i u njih se ide sa prvim zvukom sirene. Ljudi su vrlo disciplinovani, ali ovog puta, za razliku od svih prethodnih slučajeva radi se o percepiciji ovog momenta kao bici za opstanak i kao nešto što će implicirati opstanak Izraela.“

PROČITAJTE JOŠ:

Ambasada Srbije u Izraelu ima svakodnevnu komunikaciju sa srpskim državljanima koji se nalaze na području Izraela i sa njima se razgovara na koji način mogu da napuste zemlju.

„Njih oko 200 izrazili su zainteresovanost za povratak u Srbiju. Nisu svi eksplicitni u tome ali se nalaze na spisku. Kompanija Er Srbija nastavlja da leti. Mnoge aviokompanije su otkazale svoje letove. Postoje i alternativni načini napuštanja zemlje. To su druge avio-kompanije koje su konekciono povezane sa Beogradom i Nišem. Danas sam imao situaciju da sam grupu naših građana savetovao i uputio na međunarodni drumski granični prelaz na reci Jordan u Aman i oni odatkle preko Istambula lete za Beograd“, kaže Nikolić.

Napominje da ovo nije pogodan trenutak da se putuje za izrael iz bilo kog razloga.

BONUS VIDEO: Izjave putnika iz Tel Aviva o sukobima u Izrael