Emanuel Makron i Skot Morison
Skot Morison i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Australijski premijer Skot Morison negirao je da je lagao francuskog predsednika Emanuela Makrona dok je tajno pregovarao o sporazumu o kupovini podmornica sa Sjedinjenim Državama i Britanijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta optužba je dovela do eskalacije spora u odnosima dve zemlje usled iznenadnog australijskog otkazivanja sporazuma sa Francuskom, podseća agencija Rojters.

Australijski vicepremijer Barnabi DŽojs sugerisao je da je Francuska preterano reagovala.

“Pa nismo ukrali neko ostrvo, nismo uništili Ajfelov toranj, to je bio ugovor“, izjavio je danas DŽojs.

“Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova i predloga je da možete da izađete iz ugovora. Izašli smo iz tog ugovora“, dodao je DŽojs.

Australija je u septembru odustala od petogodišnjeg sporazuma, vrednog 90 miliona australijskih dolara (66 miliona američkih dolara) sa francuskom kompanijom “Naval Grup”, u većinskom državnom vlasništvu, o proizvodnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica.

Umesto toga, Australija je sklopila savez sa Britanijom i SAD s cijem preuzimanja flote od osam podmornica na nuklearni pogon izrađenih uz pomoć američke tehnologije.

Makron je juče u Rimu izjavio australijskim novinarima, gde je zajedno sa Morisonom prisustvovao samitu Grupe 20, da je nova alijansa “veoma loša vest za kredibilitet Australije i veoma loša vest za poverenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju““.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio: “Ne mislim, znam““ da je lagao.

Morison je rekao da nije lagao Makrona, dok su visoki ministri australijske vlade kritikovali francuskog lidera zbog eskalacije spora kroz ličnu uvredu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram