Britanija, Engleska
Foto: Neil Watkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru da ruski vojni brod nije ispalio hice upozorenja ka brodu britanske kraljevske mornarice HMS Defender. Prethodno, rusko ministarstvo objavilo da je patrolni brod Crnomorske flote ispalio hice upozorenja ka britaskom razaraču, kao i da je ruski avion bombardovao rutu kojom se razarač kretao.

PROČITAJTE JOŠ:

„Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom“, navodi se u tvitu britanskog ministarstva obrane.

„Verujemo da su Rusi sprovodili vežbu gađanja u Crnom moru pa da su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu“, objavljeno je na Tviteru britanskog ministarstva odbrane.

Takođe, navodi se da je HMS Defender deo je borbene grupe kraljevske mornarice koja obavlja zadatke u Crnom moru.

Šta kažu Rusi?

Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane objavilo je ruski vojni brod ispalio hice upozorenja prema britanskom razaraču nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru. Incident se navodno dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

„Razarač URO ‘Defender’ britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, piše u saopštenju.

„Razarač je upozoren da će biti upotrebljeno oružje ako pređe granicu Rusije. Nisu reagovali na upozorenje“, navodi se.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08. Potom je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača, navodi Sputnjik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar