Foto: N1

Hrvatska je ušla u prvu fazu normalizovanja života i rada, pa je sve više ljudi izloženo riziku od zaraze. Kako se saznanja o koronavirusu, njegovim posledicama i načinima širenja stalno menjaju, reporteri Jutarnjeg lista pitali su epidemologa da odgovori na najčešća pitanja običnih građana, o zaštiti od virusa koja svakodnevno postavljamo.

Na najčešća pitanja običnih građana, koja sve nas zanimaju, odgovara dr med. Pavle Jeličić, epidemiolog i šef Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a

Treba li prati odeću po povratku iz radnje?

Smatramo da preporučene mere treba da budu praktične i održive. Stoga, kako još nije zabeležen prenos virusa COVID19 putem odeće, smatramo da je poželjno presvući se po povratku kući, ali da “spoljnu” odeću nije nužno odmah prati. Važnije je nakon presvlačenja higijenski oprati ruke.

Koliki je rizik da se virus zadrži na bradi i treba li se tuširati nakon povratka kući?

Zavisno od situacije (npr. boravak u prostorijama gde je gužva), može se razmotriti i tuširanje nakon povratka kući. Za osobe sa bradom nije na odmet da, prilikom higijenskog pranja ruku, operu i lice i bradu.

Foto: EPA-EFE/SUSANNA SAEZ

Treba li pošiljke koje stižu poštom stavljati u karantin?

Kako još nema dokaza o prenosu koronavirusa putem pošiljki, nema potrebe za stavljanje pošte u karantin ako se pridržavamo preporuka o higijeni ruku, tj. nakon otvaranja pošiljke pakovanje baciti u đubre, pa bez diranja lica, ruke higijenski oprati.

Pročitajte još:

Može li se koronavirus preneti listanjem novina?

U svetu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirusom preko novina. Jedino uputstvo je da je ovo prava prilika da se rešite navike lizanja prstiju dok listate novine, što je u bilo kojim uslovima nepreporučljivo i nehigijenski.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako postupiti kad donesemo namirnice iz prodavnice? Treba li da ih dezinfikujemo?

Nakon kupovine namirnica nema potrebe sva pakovanja dezinfikovati, jer se većina namirnica odmah odlaže u neki prostor u kojem će vremenom potencijalni virusi nestati. One namirnice koje nameravamo da upotrebimo unutar dva-tri dana takođe ne treba prati, ali treba higijenski oprati ruke nakon što ih dodirnemo.

Svakako treba da se pridržavamo dobre higijenske prakse u postupanju sa hranom, tj. higijensko pranje ruku, održavanje radnih površina, obrada namirnica na visokoj temperaturi, koje se ne jedu sirove, izbegavanje kontaminacije i dobro pranje hrane koja se konzumira sirova (npr. voće i povrće).

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ubijaju li visoke i niske temperature virus? Kako UV zraci utieču na koronavirus?

Temperature više od 60 stepeni inaktiviraju koronavirus, pa će tako i obrada hrane na visokoj temperaturi, kao i pranje odeće, na temperaturi iznad 60 stepeni inaktivirati koronavirus, a na nižim temperaturama – on preživljava. Još nema dokaza o uticaju sunčevih zraka na koronavirus s obzirom na to da osim UV zraka i drugi abiotički faktori, kao što su temperatura i vlaga, mogu uticati na inaktivaciju koronavirusa.

U prodavnicama svi koristimo iste korpe. Trebamo li sami da ih dezinfikujemo?

Kako se trenutno u gotovo svakoj prodavnici na ulazu nalaze dezinfekcijska sredstva, treba ih upotrebljavati, osim za dezinfekciju ruku, i za dezinfekciju ručki kolica i korpi. Takođe je prodavnicama preporučeno da učestalo dezinfikuju površine koje kupci najčešće dodiruju, a to su svakako i ručke na kolicima i korpama. Takođe treba izbegavati dodirivanje lica tokom kupovine.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Koja su pravila za vežbanje? Neke studije govore da se prilikom vežbe virus raspršuje. Kolika je razumna udaljenost dok trčimo?

S obzirom na to da se kapljični put smatra glavnim prenosom koronavirusa, odnosno 15-minutni boravak dva metra od druge osobe, pa činjenica da se na otvorenom virusi iz daha raspršuju, smatramo da je pri trčanju održavanje razmaka od dva metra dovoljno za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kako postupati sa ljubimcima u vreme epidemije?

Uz pridržavanje preporuka o fizičkoj distanci, ličnoj higijeni i održavanje uobičajene higijene ljubimaca, nema potrebe za dodatnim merama u postupanju sa kućnim ljubimcima.

Treba li  da dezinfikujemo radnu površinu nakon što raspakujemo namirnice?

Radne površine treba redovno održavati (čistiti i, po potrebi, dezinfikovati), pa tako i nakon spremanja kupljenih namirnica. Radne površine treba oprati deterdžentom i vodom ili, ako je radna površina vidno čista, prebrisati dezinficijensom. Svakako nakon navedenog, higijenski oprati ruke.

Komentari

Svi komentari (0)