Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

Popuštanje mera, koje su u Hrvatskoj uvedene kako bi se suzbio virus korona, kreće od 27. aprila, najavio je premijer Andrej Plenković. Početkom maja otvaraju se frizerski saloni, a 11. ponovo kreće škola za niže razrede.

Plenković je danas predstavio tri faze popuštanja mera, a prenosi ih Index.hr:

1. faza počinje u ponedeljak 27.4.

Omoguići će se rad svim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogući ćemo rad svima koji rade uslužne delatnosti osim onih gde je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućava se rad biblioteka, muzeja. Omogućavaju se treninzi za sportiste u najvišem rangu takmičenja. Omogućava se sprovođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. faza, 4. maja: Omogući će se rad zdravstvenog sistema u punom opsegu osim izuzetaka. Omogući će se rad privatnog zdravstvenog sistema. Omogući će se rad poslovnim subjektima uslužnih delatnosti u kojima se se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikiri…

11. maja nastupa treća faza: Omogućava se okupljanje do deset osoba, rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova, razredna nastava od 1-4 razreda i rad sa decom sa poteškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogući će se održavanje laboratorijskih vežbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogući će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogući će se rad ugostiteljskih objekata u smeštajnim kapacitetima za korisnike smeštaja. Proširiće se uslovi za e-Propusnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare