Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Velika Britanija i njeni saveznici iz severne i istočne Evrope najavili su danas skoro održavanje zajedničkih vojnih vežbi u Baltiku u kontekstu strahovanja vezanih za nagomilane ruske trupe na granici sa Ukrajinom.

Dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin priznao nezavisnost proruskih separatističkih oblasti na istoku Ukrajine deset ministara odbrane Zajedničkih ekspedicionih snaga (JEF) predvođeni Londonom (Danska, Estonija, Finska, Island, Ledtonija, Litvanija, Holandija, Norveška i Švedska) sastali su se na severu Engleske.

„Dogovorili smo se da preduzmemo niz integrisanih vojnih aktivnosti u našem delu Severne Evrope, na moru, na kopnu i u vazduhu“, navele su te zemlje u zajedničkom saopštenju.

Oni su naveli da će se sprovesti vojna vežba koja pokazuje slobodu kretanja zemalja članica te grupe u Baltičkom moru, na koje takođe izlazi Rusija.

„Te aktivnosti i one koje slede će ostati preventivne i srazmerne“, kaže se u saopštenju i dodaje da pokažu „solidarnost, kapacitet i odlučnost JEF-a da zajednički brani bezbednost i mir“.

Tenzije izazvane prisustvom ruskih trupa na granicama Ukrajine naveli su NATO da ojača svoje istočno krilo, posebno u Poljskoj, Rumuniji i Baltičkim zemljama. JEF navodi da su oni grupacija „komplementarna“ sa NATO.

Rusija traži garancije za svoju bezbednost, kao što je povlačenje vojne infrastrukture NATO iz istočne Evrope i uveravanja da Ukrajina neće postati članica Alijanse, a te zahteve Zapad je ocenio neprihvatljivim.

Sva dešavanja oko Ukrajine možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Povlačenje ruskih trupa sa Krima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar