Preminuo Vladimir Matijanić Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Preminuo Vladimir Matijanić Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Splitsko Opštinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv niza osoba za nesavesno lečenje novinara Indexa Vladimira Matijanića koji je preminuo u avgustu 2022. godine od posledica bolesti vezanih za teške posledice kovida-19.

Agencija Hina navodi da se u rešenju tužilaštva navodi da su se prema Matijaniću u periodu od 2. do 5. avgusta prošle godine primenjivale odgovarajuće metode i postupci lečenja i da nije utvrđen propust koji bi mogao da se dovede u uzročno-posledičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću, prenosi N1.

Multidisciplinarno veštačenje sproveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. avgusta 2022. u dva navrata je pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovno su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svest i prestao da diše.

Zaključeno je da je smrtni ishod bio posledica rapidnog toka bolesti, tačnije brzo napredujućeg toka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti kovid-19 i da takav nije mogao biti sprečen uprkos svim preduzetim postupcima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u sredu još jednom upozorilo javnost da 16 meseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest meseci pošto je Državno tužilaštvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

„Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcionisanjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati“, rekao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog tužilaštva u Zagrebu.

HND je dan ranije s protesta „Oprostite što smetam, ne mogu disati“ zatražio smenu ministra zdravlja Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je iko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.

***

BONUS VIDEO: Hrvatska dobila naloge za bolje provođenje Istanbulske konvencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar