Mišel i Žair Bolsonaro
Foto: EPA / RICARDO MORAES / POOL

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro (66) poznat je po brojnim gafovima i uvredljivim komentarima o ženama, poput onih da je dobijanje ženskog deteta "slabost" i da žene na radnom mestu ne treba da budu tretirane i plaćene kao muškarci. Bolsonaro je i sam otac jedne devojčice koju je dobio u trećem braku sa Mišel de Paulaom Firmo Reinaldo Bolsonaro (39).

PROČITAJTE JOŠ:

Mišel, prva dama Brazila od 1. januara 2019. godine kada njen muž preuzeo dužnost, rođena je i odrasla u Seilnđi. Njena majka Maria vlasnica je butika, a otac Visente je penzionisani vozač autobusa.

Mišel ima portugalsko, afroameričko i indijansko poreklo, što Bolsonaro neretko ističe kada ga mediji optužuju za rasizam. Prva dama ima i mlađeg brata koji je član brazilskih vazduhoplovnih snaga.

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Nakon srednje škole, Mišle je upisala farmaciju u Rio de Žaneiru, međutim, nikada je nije završila. Radila je u prodavnici odeće i supermarketu, pre nego što je počela da radi kao sekretarica u skupštini. Na toj poziciji je bila od 2006. do 2008. godine kada su počela da se nižu bolja radna mesta. Napredak u karijeri se poklopilo sa početkom veze sa Bolsonarom 2007. godine.

Žair i Mišel su se upoznali u njegovoj kancelariji i brzo shvatili da žele da imaju zajednički život, kako je ona sama jednom prilikom izjavila. U trenutku kada su se upoznali, ona je imala 27 godina, a on čak 52.

Nakon šest meseci veze venčali su se 2007. godine. Na njen zahtev ceremoniju venčanja na kojoj je prisustvovalo 150 ljudi vodio je pastor Silas Malafaja, jedan od vođa Sabora Božije pobede u Hristu (Advec), čiji je aktivan član bila do 2016. godine. Crkvu je napustila zbog nesporazuma između Malafaje i Bolsonara u predizbornoj kampanji.

Godinu dana nakon venčanja doneta je odluka o zabranin zapošljavanja srodnika u državnoj upravi što je uticalo na njen radni odnos.

U jednom trentuku njeno ime bilo je upleteno u skandal kada su se pojavili čekovi na kojima je Mišelin bankovni račun, a koje je deponovao Fabricio Keiroz, uhapšen zbog navodne prevare.

Mišel, koja više voli da je nazivaju dužom verzijom njenog imena Mišel de Paula, ima dve ćerke: Leticiju Agijar iz prethodne veze i Lauru iz braka sa Bolsonarom. Svoju prvu ćerku Leticiju je rodila 2002. godine, dok je bila u vezi sa dispečerom autobusa jedne turističke kompanije, a drugu ćerku rodila je 2010. godine.  Sa obe ćerke i mužem živi u privatnom naselju u Bara da Tujica u Rio de Žaneiru.

 

Tokom većeg dela Bolsonarove predizborne kampanje, Mišel se nije aktivno uključivala. Držala se po strani i bila je rezervisana kada su medijska izveštavanja u pitanju.

Njeno prvo pojavljivanje u predizbornoj kampanji bilo je 25. oktobra 2018. godine, tri dana pre drugog kruga izbora između Bolsonara i Fernanda Hadada. Svog supruga je hvalila kao „divnog i zaigranog čoveka“. Posle napada nožem na Bolsonara 6. septembra 2018. godine, bila je uz supruga tokom njegovog bolničkog oporavka u Sao Paolu.

Nakon što je pobedio na izborima 2018. godine, Bolsonaro se u pobedičkom govoru zahvalio Mišel na podršci jer mu je pružila „mir, sigurnost i nadu“ da dostigne svoj cilj, ističući da ne bi mogao bez nje. Ponudio joj je da se i ona obrati okuplejnima, ali je ona to odbila.

EPA-EFE/Alan Santos/Brazilian Presidency

Iste noći 28. oktobra, emitovan je prvi interjvu Mišel Bolsonaro, koji je ekskluzivno napravio novinar Eduardo Ribeiro. U njemu je Mišel navela da želi da napravi nešto drugačije za zemlju, da će nastaviti da pomaže osobama sa invaliditetom.

Mišel je i ranije pokazivala interesovanje za humanitarne aktivnosti. Godine 2003. otputovala je u Bahiju u sklopu humanitarne misije kako bi pomogla ugroženim zajednicama.

Za razliku od svog muža, prva dama Brazila se vakcinisala nakon što je 30. jula 2020. godine utvrđeno da je pozivna na koronavirus, svega nekoliko dana nakon što se njen suprug oporavio od korone.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar