Foto: EPA-EFE; Profimedia

Groznica protesta "Konvoj Slobode" polako, ali sigurno širi se svim delovima sveta. Demonstracije koje su počele kao pobuna kanadskih kamiondžija protiv obavezne vakcinacije i oštrih antikovid mera, postaju sve radikalnije, pa je policija u gradovima od Pariza do Novog Zelanda primorana da nasilne proteste razbija vodenim topovima i da na ulice izvodi oklopna vozila.

Za javnost su trenutno najzanimljivije demonstracije na Novom Zelandu. U ovoj ostrvskoj državi građani već šest dana kampuju ispred zgrade parlamenta u Velingtonu, a odatle nije uspeo da ih otera čak ni ciklon Dovi koji je prouzrokovao nestanak struje, klizišta i evakuaciju nekoliko stotina ljudi.

Pročitajte još:

Kada je uvideo koliko su demonstranti uporni, predsednik parlamenta Trevor Malard odlučio se za do sada neviđenu ideju. Preko razglasa počeo je da pušta ultraglasnu muziku. Marald je tako demonstrantima pustio vanvremenski hit „Makarenu“, a oni su mu uzvratili puštanjem njihove muzike.

Okupljeni demonstranti zabrinjavaju i zamenika premijera Granta Robertsona koji je rekao da svaki Novozelanđanin ima prava na mirne proteste, ali je ocenio da su ove demonstracije otišle mnogo dalje od toga.

„Smatram da je retorika ovih demonstracija jako zabrinjavajuća. Ima tu nešto tužno, postoji element teorije zavere u koju su ljudi dozvolili da se uvuku“, rekao je on.

Novozelandski demonstranti, baš kao i njihove „kolege iz Kanade“, protive se merama protiv koronavirusa koje je vlada uvela i traže ukidanje obavezne vakcinacije za osobe koje rade u sektorima kao što je zdravstvo.

Protest na Novom Zelandu Foto: Courtesy Charlie Coppinger/via REUTERS

Od četvrtka, kada su protesti počeli, uhapšeno je 120 osoba. Ovo je izazvalo oštru reakciju javnosti, zbog čega su pripadnici snaga bezbednosti prestali sa hapšenjima, ali su iskoristili vodene topove za razbijanje protesta.

U Parizu policija izvela oklopna vozila

Ništa mirnije nije ni u Parizu, gde je u subotu policija upotrebila suzavac protiv demonstranata na Jelisejskim poljima u Parizu, ubrzo nakon što su protesti započeti.

Ipak, vozila sa demonstrantima uspela su da prođu policijske kontrolne punktove u centru Pariza kako bi omeli saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Protest u Parizu Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Policija je tražila od demonstranata da se kreću nakon što su se popeli na vozila nasred kružnog toka oko Trijumfalne kapije.

U Parizu je zbog ogromnog broja građana raspoređeno skoro 7.200 policajaca, a prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine žandarmerija je bila primorana da na ulice izvede i oklopna vozila.

U Brisel dolaze kamioni iz cele Evrope

Blokada velikih razmera najavljena i u Briselu 14. februara. Očekuje se da će u glavni grad Belgije pristići konvoj kamiona iz čitave Evrope. Procenjeno je da oko 10.000 građana uveliko planira izlazak na ovaj protest.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz zabranio je ulazak konvoja u glavni grad Belgije. Kloz je rekao da je grad u saradnji s belgijskim ministrom unutrašnjih poslova doneo ovu odluku jer protesti nisu prijavljeni.

U Kanadi bukte protesti već dve nedelje

U Kanadi, u kojoj su protesti i započeli, kamiondžije više od dve nedelje protestuju zbog obavezne vakcinacije protiv koronavirusa i blokiraju ulice u gradovima širom države. Pre šest dana blokirali su i most Ambasador između Kanade i američkog grada Detroita, uprkos sudskom nalogu da obustave blokadu.

Kako je ovaj most jedna od jedan od najvažnijih ruta za transport između Kanade iz SAD-a, nekoliko američkih kompanija moralo je da zatvori pogone u Sjedinjenim Američkim Državam. Višednevna blokada počela je da nanosi ekonomske gubitke obema državama, pa su kanadske vlasti bile primorane pa preduzmu radikalnije korake.

Foto: Nathan Denette/The Canadian Press via AP

Na most su u subotu stigli kordoni policijskih formacija, pa su mnogi demonstranti bili primorani da odu sa mosta. Ipak, na snimcima koji se šire društvenim mrežama vidi se kako se dok se kamioni sklanjaju sa blokade mosta, građani peške okupljaju da podrže protest.

Ranije je kanadska pokrajina Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji su paralizovali glavni grad, a pokrajinski premijer Da Ford obećao je da će učiniti sve što je potrebno da okonča blokade.

Podsetimo, vođe pokreta kamiondžija su rekle da nemaju nameru da oslobode ulice i spremni su da se suprotstave vlastima dok premijer Džastin Trido ne popusti oko vakcinskih zahteva.

Oni, takođe, pozivaju na smenu vlade Trudoa, iako je ona odgovorna za uvođenje nekoliko mera, dok su većinu donele provincijske vlade.

BONUS VIDEO: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram