Foto:EPA-EFE/Profimedia

Vest da je guvener države Njujork Endru Kuomo podneo ostavku nakon pritiska javnosti zbog optužbi da je seksualno uznemiravao više žena, obišla je svet. Ovaj događaj ga je svrstao u grupu sa brojnim drugim poliičarima i moćnicma koji su takođe u jednom momentu optuživani za slična nedela, a među kojima su Donald Tramp, Bil Klinton, Džo Bajden, princ Endru i drugi.

PROČITAJTE JOŠ:

Endru Kuomo

Pozivi da Endru Kuomo, donedavni guverner Njujorka, podnese ostavku su usledili nakon što je specijalna komisija forirana u Njujorku utvrdila da je Kuomo seksualno zlostavljao, uznemiraovao i nedolično se ponašao prema bivšim i sadašnjim zaposlenima. Komisija je navela i da postoji „toksično radno okruženje“ u Kuomovoj administraciji.

On sve vreme poriče da je neprikladno dodirivao žene i sve do sada je odbacivao pozive kolega demokrata da podnese ostavku.

Lindzi Bojlan, nekadašnja zvaničnica za ekonomski razvoj, ispričala je kako joj je guverner tražio da igraju „strip poker“ u avionu. Šarlot Benet, koja je obavljala fukciju izvršne asistentkinje, rekla je da joj je guverner uputio neprijatne komentare.

Još jedna asistentkinja ispričala je da joj je Kuomo zavukao ruku ispod njene bluze i dodirivao je po grudima, dok su bili sami u kancelariji.

Odluka Endrua Kuoma stupa na snagu za dve nedelje, a on bi se verovatno suočio sa opozivom u državnom zakonodavstvu, piše Skaj njuz.

Donald Tramp

Jedno od najzvučnijih imena na ovoj listi je i bivši predsednik SAD-a Donald Tramp. On se sa optužbama za nedolično seksualno ponašanje prema ženama suočio u jeku kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godina, pa i tokom svog mandata. Neke žene su se po ovom pitanju oglašavale i tokom 2020. godine.

Žene koje su ga otvoreno optužile i sa tim izašle u javnost, istakle su svojevremeno da bi Kongres trebalo da istraži njihove navode. Jedna je optužila Trampa da ju je prisilno poljubio dok je radila na recepciji u sedištu njegove kampanje u Njujorku, druga da joj je nepozvan ušao u garderobu za vreme izbora za mis SAD 2012., a treća da ju je neprimereno dodirivao i ljubio dok je sedela pored njega u avionu.

„Glas Amerike“ podseća da je 2016. godine više od 12 žena optužilo Trampa za nedolično seksualno ponašanje i uznemiravanje u periodu od nekoliko decenija. On je tada demantovao sve optužbe, a Bela kuća je tada ocenila da su u pitanju „lažne tvrdnje“. Čak je uoči izbora prošle godine izašla i knjiga koja je nastala kao rezultat preko 100 intervjua sa ženama koje su otvoreno otpužile Trampa.

Džo Bajden

Optužbe za seksualno uznemiravanje mogle su se čuti i na račun sadašnjeg predsednika SAD Džoa Bajdena. Sve je ponovo aktuelizovano u maju prošle godine kada je kampanja za predsedničke izbore bila u punom jeku.

Brojne žene su Bajdena optužile za neprimereno pipkanje, a jedna žena ga je otpužila za seksualni napad. Radi se o ženi koja je nekada radila za Bajdena dok je bio senator. Ona je tvrdila da ju je on napao pre skoro 30 godina. Bajdenov štab je odmah negirao sve optužbe koje su izašle u javnost.

Svetski mediji su pisali da je čak osam žena optužilo je Bajdena da ih je neprimereno dodirivao ili narušio njihov lični prostor i da su se zbog toga osećale neprijatno. Jedna žena je rekla da ju je Bajden uhvatio za ramena otpozadi i poljubio je u teme bez njene dozvole 2014. godine, druga je rekla da joj je Bajden 2008. godine pohvalio osmeh, stisnuo za ramena i držao predugo, a treća žena je rekla da ju 2016. godine Bajden „dugo grlio“ i stavio ruku na njenu butinu.

Bajden je u aprilu 2019. godine objavio i video na ovu temu, ali je kritikovan jer se nije izvinio. On je tada poručio kako će „ubuduće biti pažljiviji u poštovanju privatnog prostora“.

Bil Klinton

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton, koji se već bio u središtu sličnog skandala tokom svog mandata, ponovo se našao u centru pažnje krajem 2017. godine, kada se suočio sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Njega su tada optužile četiri žene, koje su tvrdile da ih je napadao početkom 2000-ih. Tada je Klinton sarađivao sa bogatim plejbojem Ronom Barklijem.

Žene, koje nisu imenovane, u vreme napada su bile u kasnim tinejdžerskim godinama. Nekadašnji američki lider više puta našao se pod optužbama da je seksualno uznemiravao žene, a najpoznatija je njegova afera sa Monikom Levinski. U vreme kada je imala aferu sa najmoćnijim čovekom na planeti, koji je pritom od nje stariji 27 godina, Monika je imala samo 22 godine i bila je jedan od stažista u Beloj kući.

Levinski je tvrdila da je sa Klintonom imala devet susreta prilikom kojih su imali seksualne odnose.

Džordž Buš Stariji

Krajem 2017. godine, samo mesec dana nakon što je glumica Heder Lind (34) optužila bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg (93) da ju je dodirivao po pozadini, dok je pozirala zajedno sa njim i govorio joj „masne viceve“, pojavila se još jedna žena koja tvrdi da je, takođe, bila Bušova žrtva.

Ona je istakla da je prisustvovala prikupljanju sredstava za Bušovu predizbornu kampanju u Mičigenu 1992. godine, i da ju je predsednik zgrabio za zadnjicu tokom fotografisanja.

„Približio mi se tokom slikanja i samo sam odjednom osetila da me zgrabi“, rekla je žena, opisujući taj trenutak.

Kako kaže, iako joj se to desilo, morala je da se široko osmehne u kameru. Oko njih je bilo dosta ljudi, uključujući i mnogo njih iz Centralne obaveštajne agencije (CIA), ali ne veruje da je to iko primetio, prenosi CNN.

Bret Kavana

Bret Kavana, sudija Vrhovnog suda u SAD, takođe se svojevremeno suočio sa optužbama za seksualni napad. Jedna žena ga je ga optužila za napad na jednoj žurki tokom osamdesetih godina.

Ubrzo nakon toga za seksualno zlostavljanje optužila ga je još jedna bivša studentkinja Jejla, koja je navela da se Kavano nedolično ponašao pred njom na jednom zabavi. Treća žena ga je optužila za silovanje koje se dogodilo 1982. godine. Ona je navela da bila žrtva grupnog silovanje u kojem je učestvovao i Kavano. On je sve optužbe do sada negirao.

Bela kuća je nakon ovih optužbi izdala naredbu Federalnom istražnom birou da započne istragu. Američki Senat je krajem 2018. godine potvrdio izbor Breta Kavana za sudiju Vrhovnog suda. Njegovo imenovanje izazvalo je proteste u Vašingtonu.

Princ Endru

Slučaj „Ostrvo orgija“ Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za pedofiliju, šokirao je ceo svet. U ceo slučaj umešani su mnogi ugledni i moćni ljudi, među kojima je i britanski princ Endrju. Zahvaljujući hrabroj Virdžiniji Džufri, koja je britanskog princa tužila njujorškom sudu, ovaj slučaj konačno će dobiti i sudski epilog.

Virdžinija tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju gde je bila primorana na seksualni odnos sa vojvodom od Jorka, koji ju je, prema tim navodima, zlostavljao. Prema njenim rečima, Endru ju je napastvovao u Sjedninjenim Državama i Velikoj Britaniji, što on još uvek uporno negira.

U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksulani odnos Džufri, koja se tada zvala Virdžinija Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gizlejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Devičanskim ostrvima.

Princ nije poricao da mu je Gilejn Maksvel bila dugogodišnja prijateljica i da ga je ona upoznala sa Epstajnom, ali se baš potrudio da javnost ubedi da nije imao ništa sa orgijama i seksualnim iskorišćavanjem dece.

U javnosti su se pojavila i dokumenta koja sadrže i tvrdnje da je princ Endrju pokušao da lobira u SAD za Epstajna kako bi ovaj dobio što povoljniju nagodbu u sudskom procesu koji se vodio zbog podvođenja i prostituisanja dece 2008. godine.

Dominik Stros Kan

Bivši direktro MMF-a Dominik Stros Kan je čak dva puta bio u centru skandala ove vrste. Prvo je optužen za pokušaj silovanje sobarice, ali je ta optužba pala 2012. godine. Potom je optuživan da je učestvovao u podvođenju, odnosno da je pribavljao prostituke za seks žurke u Americi, Belgiji i Francuskoj.

Evropski sud ga je 2015. godine, oslobodio i tih optužbi jer nije bilo dovoljno dokaza. On je pre svih skandala bio viđen da se kandiduje za predsednik Francuske, ali su mu planovi propali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar