Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Nakon što su otkrili prljavu tajnu kraljice Elizabete druge, britanski Gardijan sada se obrušio na njenog potomka, princa Čarlsa koji je tajnim putevima uspeo da bude izuzet iz pojedinih zakona i na taj način sprečavao svoje stanare da kupe kuće u kojima žive godinama.

Pročitajte još:

Gardijan je proteklog vikenda otkrio da je kraljica uspešno lobirala da britanska vlada izmeni nacrt zakona koji bi otkrio njeno „sramotno“ privatno bogatstvo javnosti. Sada prenosi da je kraljevska porodica koristila tajnu proceduru kako bi stavila veto na tri parlamentarna zakona i tako sprečila stanare imanja princa Čarlsa da kupe domove u kojima su decenijama.

Kornvolsko vojvodstvo vredno milijardu funti dobilo je specijalni status na osnovu kog su mogli da uskrate prava stanarima da kupe svoje domove.

Zahvaljujući ovoj mutnoj proceduri, kraljica i princ Čarls mogli su da stave veto na zakone koje su ministri i parlament odobrili i tako nateraju stanare da žive u domovima čija je vrednost pala. Stanari ne mogu da prodaju ili stave domove pod hipoteku i tako, primera radi, plate troškove lečenja.

Džejn Gidins, koja živi u jednoj od kuća u selu Somerset kaže da je „feudalni i anahroni“ sistem nepravedno favorizovao Čarlsa na uštrb njene porodice. „Kada mi umremo, našoj deci će ostati nekretnina koju neće moći da prodaju“, rekla je ona.

Sa druge strane princ Čarls može da nastavi i ubira prihod od kirije koju mu stanari plaćaju svake godine. Princ je odbio da odgovori na pitanje da li su on ili njegova porodica lobirali da budu izuzeti iz zakona.

Foto: Jake McPherson / SWNS / SWNS / Profimedia

„Kraljičina saglasnost“

Gardijan je, međutim, utvrdio da su princ Čarls i njegova majka dobili na odobravanje tri zakona zahvaljujući misterioznom procesu poznatom kao “kraljičina saglasnost”.

Reč je o svojevrsnoj instituciji u parlamentu koja podrazumeva da kraljica praktično može da u tajnosti utiče na formiranje britanskog zakonodavstva jer parlament mora da zatraži od kraljice saglasnost pre nego što odobri predlog zakona. Zahvaljujući tom mehanizmu, kraljica je uložila veto na više od 1000 parlamentarnih zakona tokom svoje vladavine, uključujući i menjanje zakona kako javnost ne bi otkrila kolikim bogatstvom kraljica raspolaže.

Ista procedura omogućila je Čarlsu da pregleda predložene zakone u slučaju štete na njegovom imanju od kog ubira privatan prihod od 22 miliona funti godišnje. Princ je od 1970. do 2020. uložio veto na bar 275 nacrta zakona, od zabrane lova na lisice do naslednog prava.

Po tradiciji, Čarlsu kao nasledniku trona, ide prihod koji dobija od svog vojvodstva. Reč je o imanju stvorenom 1337. godine na 52.000 hektara zemlje koja se prostire na 21 okrugu Engleske i Velsa. Uz velike delove Kornvola, princ je vlasnik i terena za kriket Oval u Londonu, većeg dela Dartmura i zemlje u Gločestširu, Somersetu, Viltširu i Dorsetu.

Foto: Jake McPherson / SWNS / SWNS / Profimedia

Iz sveta i regiona čitajte:

Tri sporna zakona

Gardijan je naveo tri zakona u koje je princ umešao svoje prste. Prvi je zakon o zakupu iz 1967. na osnovu kog princ, koji je preuzeo imanje kada je napunio 21 godinu, 1969. godine, može da ne odobri stanarima da kupe domove u kojima žive pod uslovom da su to kuće koje su proglašene za arhitektonski ili istorijski važne.

Na osnovu izmene drugog zakona o stanovanju iz 1993. godine, stanari vojvodstva na ostrvima Scili i Dartmur ne mogu da otkupe svoje domove. Treći zakon u koji su kraljica i princ umešali prste je izmena i dopuna zakona o stanovanju iz 2002. kada je u zabranu otkupa uključeno i seoce Njuton Sent Lo u blizini Bata u Somersetu.

Džejn Gidins je jedna od tri stanara u selu koji ne mogu da otkupe svoje domove od vojvodstva. Ona i njen suprug su zakupili džordžijansku kuću 1996. godine.

„Dvadeset pet godina smo ulagali ogroman novac i ljubav u renoviranje kuće“, rekla je ona očajna što kuću sada ne mogu da otkupe i, samim tim, prodaju nekom drugom.

Kaže da je glavno pitanje: „Zašto je kruni dozvoljeno da nastavi sa ovim feudalnim sistemom?“

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar