Foto:Marko Dimic/PIXSELL

U jednoj zadarskoj ustanovi za starije i nemoćne 31 korisnik preminuo je od sredine novembra. Zaposleni su na ivici snaga.

Imala sam koronu. Nisam se uopšte bojala iako mi je imunitet nikakav, a zbog propadanja plućnog tkiva radi mi četvrtina pluća. Imam i dve izrasline koje vučem već 25 godina. U koroni nisam imala simptome, a vakcinisati se neću, rekla je 85-godišnja nepokretna štićenica Doma za stare i nemoćne Zadar, u kojem boravi i njen pokretni suprug (82), za portal 24sata.hr.

U taj dom korona je probila 17. novembra i dovela ga gotovo do kolapsa. Umro je čak 31 korisnik, a od 350 štićenika zarazilo se njih čak 168 u Zadru i 18 u podružnici tog doma u Salima na Dugom otoku. Od zaposlenih je obolelo 29 osoba, što je za sobom povuklo i problem manjka osoblja. Nije imao ko da radi, a osoblja manjka i dalje.

„Tri meseca ležim nepokretna u ovom krevetu. Najteže mi je to što nema fizioterapeutkinje koja nas je u kolicima vozila u hodnik, odakle sam kroz prozor mogla da vidim more, galebove, nebo, oblake, Velebit… Sad nas više niko ne diže jer su samo dve sestre na nas 300, pa smo primorani da ležimo kao krave. Zbog toga sam često vrlo nervozna“, dodala je 85-godišnja Zadranka.

Pročitajte još:

Novinari portala 24sata.hr razgovarali su i sa sinom korisnice doma, kojem su i otac i majka smešteni u istom domu.

„Bojao sam se za roditelje u vreme najjače zaraze. Otac se nedavno vakcinisao i nije imao nuspojave, pa dobro. Majka nije, ali će neko vreme imati imunitet nakon što je prebolela koronu. Prva tri dana imala je samo povišenu temperaturu, a četvrti dan ni to. Bilo je straha, ali najteže mi je to što ih ne mogu videti jer se u domu pridržavaju epidemioloških mera, pa vrećicu potrepština smemo da donesemo samo do kapije, a oni to onda dezinfikuju i odnesu korisnicima“, rekao je 54-godišnji sin supružnika iz doma i dodao da je velika razlika u kvalitetu stanovanja pokretnih korisnika iz prizemlja i prvog sprata u odnosu na one s dva poslednja sprata doma, gde su smešteni nepokretni ljudi, a koje je uporedio s azilom za pse.

Novinari su o svemu ovome pitali i Marka Buljata, direktora Doma za stare i nemoćne Zadar, koji je u vreme najveće krize u domu takođe bio u samoizolaciji. Kaže da je najteže razdoblje prošlo, a korisnici su u međuvremenu vakcinisani.

„Pomoć smo tražili u osoblju od Stožera civilne zaštite Zadarske županije, koji je to dalje koordinisao s Ministarstvom za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku te s Ministarstvom zdravlja jer je bilo potrebno odobrenje prelaska osoblja iz sistema zdravstva u sistem socijalne nege, a od njih smo tražili te dobili i potrebnu zaštitnu opremu“, rekao je Buljat i dodao da je izrazito teško voditi dom u današnje vreme.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar