Foto:EPA/MAXIM ROMANOV/EPA-EFE/VALDA KALNINA

Priča da je turski lovac F-16 oborio jermenski jurišnik SU-25 dok je pokušavao da eliminiše dron tipa "bajraktar", uzburkala je javnost. Da li se obaranje zaista dogodilo ili je u pitanju još jedna "medijska patka" u informacionom ratu, koji se paralelno vodi sa krvavim sukobima na terenu? Dok jermensko ministarstvo odbrane tvrdi da je njihov Su-25 oboren i da je pilot poginuo, tursko i azerbejdžansko ministarstvo odbrane tvrdi da to nije tačno i da je informacija lažna.

Pročitajte još:

Prva vest koja se pojavila glasila je da je turski lovac F-16 iz baze Ganji, dok je davao vazdušnu podršku azerbejdžanskim snagama na terenu, koje su napale jermenski grad Vardnis raketom dugog dometa AIM-120 AMRAAM, oborio jermenski jurišnik SU-25, koji je pokušavao da obori turski dron tipa „bajraktar“.

Obaranje se, prema jermenskim podacima, dogodilo oko 10.30 sati po lokalnom vremenu.

S druge strane, portparol turskog predsednika Fahretin Altun, negirao je danas da je turski lovac oborio avion jermenskog Ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostroru te zemlje. Tu vest demantovalo je i azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Dva sata kasnije, od momenta kada je objavljena vest da je turski F-16 oborio jeremenski jurišnik, pojavila se nova informacija da je zapravo azerbejdžanski lovac MiG-29 sa raketom R-27, oborio SU-25. Vreme koje se navodi kao trenutak obaranja identično je sa onim koje je navedeno za turski avion.

Prema azerbejdžanskim tvrdnjama, jurišnik je oboren jer se nalazio van zone jermenskog vazdušnog prostora.

U slučaju da se ova vest pokaže istinitom, to će biti prvi zabeleženi slučaj borbene akcije vazduhoplovstva jedne članice NATO u vazdušnom prostoru neke članice ZND, od vremena raspada Sovjetskog Saveza i okončanja Hladnog rata.

Da li će Jermenija odgovoriti na ovaj turski napad, još uvek je neizvesno.

Foto:EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Inače, jermensko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa četiri višenamenska lovca Su-30, koji su nabavljeni u februaru prošle godine, dok je brojno stanje jurišnika pre današnjeg obaranja bio 13.

S druge strane, priča o turskim lovcima F-16 počela je da se pojavljuje u medijima drugog dana, od obnavljanja sukoba između Jermenije i Azerbejdžana.

Podsetimo, približno slična situacija u kojoj je lovac F-16 napao jedan jurišnik, dogodila se 28. februara daleke 1994. godine, kada je Severnoatlanska alijansa prvi put od svog osnivanja aprila 1949. godine, upotrebila oružje u okviru jedne zvanične misije. Uloga žrtve pripala je pilotima V i PVO Vojske Republike Srpske, čija su trojica pripadnika tragično stradala, kada su ih sačekali američki lovci F-16 i oborili, a da ih prethodno nisu ni upozorili.

Tog 28. februara 1994. godine, dva američka lovca F-16 C, koji su patrolirali Zonom zabranjenog leta nad BiH, oborili su u vazduhu četiri jurišnika J-21 „Jastreb“ Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske. Oni su se vraćali sa zadatka bombardovanja skladišta municije u Bugojnu i fabrike artiljerijskih sistema „Bratstvo“, u Novom Travniku.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram