Foto: Profimedia.rs

Bivši američki predsednik Barak Obama konačno je ove nedelje pozvao svog nekadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena, aktuelnog kandidata za demokratsku nominaciju, kako bi mu čestitao pobedu u Južnoj Karolini. Ipak, Obama i dalje nije odlučio da li će i koga podržati na ovogodišnjim primarnim i predsedničkim izborima u Americi.

Izvor blizak Obami naveo je za CNN da bivši predsednik i dalje nije doneo odluku da ponudi podršku Bajdenu, iako su primaries stigli do „Super utorka“.

„Skeptični smo da bi podrška mogla da utiče na trenutnu političku klimu“, naveo je izvor i dodao da ako Obama podrži Bajdena, postoji ozbiljna šansa da se to negativno odrazi na trenutno stanje, ali i da Obama smatra da je njegova najvažnija uloga da pokuša da ujedini Demokratsku stranku.

Pročitaj još

Ipak, Barak Obama našao se u središtu stranačkih izbora ove godine. Bajden se uveliko oslanja na Obamino ime i nasleđe – od obećanja da će štiti Obamaker, do evociranja prijateljstva sa bivšim potpredsednikom koje mu je značajno uvećalo podršku kod afroameričkih birača. Na partnerstvo sa Obamom se neretko poziva i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, takođe jedan od kandidata za demokratsku nominaciju.

Oni bliski sa bivšim predsednikom navode da on svesno odlaže uplitanje u trenutnu dinamiku stranačkih izbora i da želi da Demokratska stranka na predsedničke izbore pošalje kandidata koji ima najveće šanse da pobedi aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Foto: Profimedia.rs

 

Foto: Profimedia.rs

Bajdenu bi, međutim, Obamina podrška naročito dobro došla za „Super Tuesday“, pošto su savezne države koje glasaju prilično diverzifikovane, za razliku od ruralnih, pretežno belačkih država u kojima Bajden nije briljirao, poput Ajove i Nju Hempšira, a potom i Nevade u kojoj je dominirao Berni Sanders.

Sam Obama je svoju demokratsku nominaciju pre 12 godina potvrdio upravo u Južnoj Karolini, podseća Njujork tajms, kada je pobedio Hilari Klinton.