Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je danas da će se boriti protiv sve češćih poziva da podnese ostavku, ali to obećanje oštro kritikuje sve veći broj članova njegove Konzervativne stranke, prenosi agencija Rojters.

Pošto je više od 20 članova vlade, na višim i nižim funkcijama, podnelo ostavke, pojedini se pitaju da li Džonson može da popuni upraženjena mesta u trenutku kada vlada rešava krizu životnog standarda i pokušava da podupre ekonomiju koja usporava, a moguće ulazi i u recesiju.

O Džonsonovom opstanku na vlasti moglo bi da se odluči već u sredu, na sastanku takozvanog Komiteta 1922 koji utvrđuje pravila za glasanje o poverenju liderima.

Džonson je uveren da će mu biti izglasano poverenje, naveo je jedan od portparola.

Posao premijera u teškim okolnostima je da nastavlja da obavlja svoj posao. I to ću uraditi, poručio je Džonson u parlamentu.

Kasnije je, pre obraćanja na pretresu parlamentarnog odbora, na pitanje da li će podneti ostavku odgovorio: „Ne, ne, ne“.

Džonson je pokušao da ojača svoj autoritet tako što je za ministra finansija brzo imenovao Nadima Zahavija, kojem se pripisuju zasluge za uspešnu kampanju vakcinacije.

Tri člana Džonsonove stranke pitala su premijera da li će podnesti ostavku.

Ako bi postojale okolnosti u okviru kojih bih smatrao da vlada ne može da ispunjava dati mandat, onda bih, rekao je Džonson.

Bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid, koji je u utorak podneo ostavku, govorio je o skandalima, pogrešnim potezima i greškama koje su do sada obeležile Džonsonov mandat.

U jednom trenutku, moramo da zaključimo da što je mnogo, mnogo je. Verujem da je sada pravi trenutak za to, rekao je Džavid u obraćanju parlamentu.

Mislim da ćemo morati da ga na silu isteramo iz Dauning strita. To ćemo i uraditi ako budemo morali, rekao je neimenovani član parlamenta iz Konzervativne stranke za Rojters.

Džonsonov mandat obeležili su brojni skandali tokom proteklih nekoliko meseci – policija ga je novčano kaznila zbog kršenja zakona o kovid merama, a objavljen je i veoma kritičan izveštaj o ponašanju zvaničnika u Dauning stritu koji nisu poštovali mere uvedene da bi se suzbila pandemija korona virusa.

Branio je poslanika koji je prekršio pravila o lobiranju, a kritikuju ga i da nije uradio dovoljno da reši problem inflacije, dok neki ekonomisti upozoravaju na moguću recesiju.

U okviru najnovijeg skandala, Džonson se izvinjavao što je imenovao jednog člana Konzervativne stranke da brine o disciplini u stranci, uprkos tome što je bio informisan da je taj političar optužen za seksualne prestupe.

To je podstaklo ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Džavida da podnesu ostavke, a pridružili su im se i drugi članovi vlade na nižim funkcijama.

Prema anketi organizacije „YouGov“, 69 odsto Britanaca smatra da bi Džonson trebalo da podnese ostavku na mesto premijera.

Džonson je pre mesec dana „preživeo“ glasanje o poverenju u svojoj Konzervativnoj stranci i prema trenutnim stranačkim pravilima, partija ne može da se ponovo izjašnjava o tom pitanju još godinu dana.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar