Foto:Tanjug/AP Photo

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su više od 500 civila medju kojima veliki broj studenata i adolescenata od kada je izveden vojni puč u toj zemlji 1. februara, javila je danas Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Potvrdili smo 510 mrtvih“, navela je ta nevladina organizacija i dodala da je bilans nastradalih verovatno još viši. Takodje, stotine osoba uhapšenih poslednjih meseci vode se kao nestale.

Posebno je veliki broj ljudi nastradao u subotu, na dan oružanih snaga Mjanmara kada je ubijeno više od 110 osoba, medju kojima sedam maloletnika.

Foto:Tanjug/AP Photo

Uprkos represiji demonstranti su ponovo juče izašli na ulice, a stradalo je 14 civila na istoku Jangona, ekonomskog centra zemlje, navela je ta organizacija.

Organizovane su sahrane za žrtve ovih poslednjih dana kojima je prisustvovao veliki broj ljudi, od kojih su neki pozdravljali sa tri prsta u znak otpora.

Zbog krvoprolića Vašington je objavio da odmah prekida okvirni sporazum o trgovini i investicijama zaključen sa Mjanmarom 2013. godine, dok se ponovo ne uspostavi demokratski izabrana vlada.

Foto:Tanjug/AP Photo

London je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN koji će biti održan u sredu iza zatvorenih vrata.

Medjutim vojska na vlasti u Mjanmaru se do sada oglušila o proteste i zapadne sankcije. Vojne vlasti računaju na podele u medjunarodnoj zajednici.

Kina i Indija odbile su zvanično da osude puč. Rusija održava bliske veze sa vojnom huntom, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Formin učestvovao je u subotu na godišnjoj paradi oružanih snaga Mjanmara.

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog rastućeg broja nastradalih ali je naveo da Mjanmar ostaje „pouzdan saveznik i strateški partner“ sa kojim želi da ojača svoje vojne odnose.

Foto:Tanjug/AP Photo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je medjunarodnu zajednicu da pokaže „veće jedinstvo“ i da se „više angažuje“ oko pritiska na vojnu huntu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar