Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Marš pravde" plaćeničke grupe Vagner prekinut je u subotu na oko 200 kilometara od Moskve. General koji je među prvima pozvao Vagnerovce i njihovog lidera Jevgenija Prigožina da odustanu od pokušaja puka bio je "general Armagedon" - Sergej Surovikin. Iako zbog toga izgleda kao da je Surovikin svim srcem uz ruskog predsednika Vladimira Putina, prema najnovijoj informaciji koja je odjeknula u javnosti Surovikin je sve vreme znao za Prigožinov plan, a postoje navodi i da mu je pomogao u tom neuspelom pohodu na ruski vojni vrh.

Tiha podrška

Američki zvaničnici upućeni u obaveštajne službe rekli su za Njujork Tajms da je visoki ruski general Sergej Surovikin unapred znao za Prigožinov plan da se pobuni protiv ruskog vojnog rukovodstva.

Sergej Surovikin i Vladimir Putin Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Zvaničnici sada pokušavaju da saznaju da li je Surovikin pomogao u planiranju Prigožinovih akcija koje su predstavljale najdramatičniju pretnju predsedniku Vladimiru Putinu tokom 23-godišnje vladavine.

Ako je Surovikin bio umešan u događaje proteklog vikenda, to bi bio najnoviji znak sukoba koji prati rusko vojno rukovodstvo od početka rata u Ukrajini i mogao bi da signalizira širi raskol između pristalica Prigožina i ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova.

Neki bivši zvaničnici kažu da bi Putin mogao da odluči da zadrži generala Surovikina, ako zaključi da je znao šta je Prigožin planirao, ali mu nije pomogao. Za sada, kažu analitičari, izgleda da je Putin nameravao da odgovornost za pobunu isključivo prebaci na Prigožina.

Sergei Surovikin i Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Putin nerado menja ljude. Ali ako tajna služba stavi dosije na Putinov sto i ako neki dosijei umešaju Surovikina, to bi se moglo promeniti“, rekao je Aleksandar Baunov, viši saradnik Centra za Evroaziju Karnegi Rusija.

Visoki američki zvaničnici sugerišu da bi savez između generala Surovikina i Prigožina mogao da objasni zašto je Prigožin još uvek živ, uprkos tome što je zauzeo veliko rusko vojno središte i naredio oružani marš na Moskvu.

O međusobnoj podršci šefa Vagnera i generala verovatno svedoči i Prigožinova izjava od ranije da je Surovikin „najkompetentniji komandant“ Rusije.

Ipak, kada je Prigožin pokrenuo svoju pobunu, Surovikin je odmah pozvao Vagnerovce da obustave svoj pohod i da posluša volju predsednika.

„Apelujem na rukovodstvo, komandante i borce PMC Vagner. Zajedno sa vama išli smo teškim putem. Zajedno sa vama smo se borili, rizikovali, gubili, ali zajedno savladavali. Mi smo iste krvi. Mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj čeka da se naša unutrašnja politička situacija zaoštri. Ne bi trebalo da igramo na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Zaustavite kolone, i vratite ih na stalne položaje i mesta koncentracije. Sve probleme treba rešavati civilizovanim sredstvima samo pod rukovodstvom Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije“, kazao je on.

Razlog zašto se njegovo ime danas pojavljuje uz ozloglašenog Prigožina možda treba tražiti u događajima koji su se desili početkom godine.

Smena zbog Hersona?

Surovikin je 8. oktobra 2022. godine postavljen na mesto komandanta Oružanih snaga Rusije u Ukrajini, ali je već u januaru ove godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda akcije, a Surovikin je postao njegov zamenik.

Foto: Profimedia, Tanjug/Ap, EPA-EFE

Surovikin je bio zadužen za ruske snage tokom njihovog povlačenja iz delova ukrajinske regije Herson.

Naime, napadi na energetski sistem Ukrajine koji nisu doveli do njegovog potpunog kolapsa, odluka da se pregrupiše na levoj obali Dnjepra i napusti Herson, problemi sa mobilisanim ljudstvom, ostavljajući Vagneru operacije u Soledaru i Bahmutu dovele su do njegove smene, ali i pre ovog „fijaska“, general Armagedon imao je zanimljiv život.

Burna prošlost

Surovikin je rođen u sibirskoj prestonici Novosibirsku, a prvi put je postao poznat u pokušaju puča 1991. godine. Njegova jedinica dovela je do jedine smrti među demonstrantima koji su se okupili u Moskvi da zaštite izabranog predsednika Borisa Jeljcina.

Sergej Surovikin Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Tada mladi major, proveo je šest meseci u zatvoru pre nego što su optužbe odbačene.

Četiri godine kasnije, Surovikin se ponovo našao u zatvoru zbog ilegalne prodaje vatrenog oružja. Uprkos tome što je proglašen krivim po tri tačke optužnice, pušten je na uslovnu kaznu od samo godinu dana, a ne na maksimalnih osam godina zatvora. Čak je i ova kazna kasnije poništena.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Vojnici pod njegovom komandom počinili su brojne zločine u Čečeniji, a godinama kasnije optužen je da je pretio ubistvom novinaru i poslaniku, koji je saveznik opozicionog lidera i borca za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, a koji je istraživao poslovne aktivnosti Surovikinove supruge Ane. Ona poseduje nekoliko stanova i plac u skupom predgrađu Moskve u blizini ultrabogatih oligarha.

Međutim, uznemirujući uvid u Surovikinovu vojnu karijeru desio se u Drugom čečenskom ratu 2005. godine.

Devet njegovih vojnika je ubijeno nakon što su ušli u kuću i započeli pucnjavu zbog koje su se zidovi srušili.

Pročitajte još...

Surovikin, tada general-major, obećao je osvetu. Zarekao se da će ubiti po tri neprijatelja za svaki izgubljeni život, a nekoliko dana kasnije, hvalio se novinarima da su ubijena 24 ‘bandita’, a osam privedeno.

Zvezda ruske vojske u usponu tada se požalila na zakonska ograničenja koja su ih sprečila da „rade što je moguće efikasnije“.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare