Marija Resa
Marija Resa; Foto: Profimedia.rs

Marija Resa, glavna urednica filipinskog portala poznatog po oštroj kritici predsednika Rodriga Duertea, suočava se sa kaznom od šest godina zatvora, nakon što ju je sud proglasio krivom po optužbi za klevetu.

Resa, glavni urednik portala Rapler i bivša novinarka CNN-a, optužena je za sajber klevetu zbog članka iz 2012. godine u kojem je jedan biznismen povezan sa nezakonitim aktivnostima.

Nakon što je pročitala presudu, sudija Rajnelda Estasio Montesa je rekla da Resi, koja ima i američko državljanstvo, preti šest godina zatvora, prenosi Rojters.

Resa je izjavila da je presuda za nju poražavajuća jer govori o tome da su zaposleni u Rapleru pogrešili.

U istom slučaju krivim je proglašen i bivši istraživač i novinar portala Rejnaldo Santos.

Pročitajte još:

„Ovo je crn dan ne samo za nezavisnost medija na Filipinima, već i za sve Filipince. Presuda u suštini ubija slobodu govora i medija“, saopštilo je Nacionalno udruženje novinara.

Biznismen Vilfredo Keng bio je glavna tema članka Raplera iz 2012. godine, koja je ažurirana 2014, a u kojoj se povezuje sa nezakonitim aktivnostima na osnovu informacija iz izveštaja neimenovane obaveštajne službe.

Keng je u tužbi naveo da je u priči bilo „zlonamernih lažinih navoda o zločinima, porocima i izdajama“.

Rapleru je 2018. godine ukinuta dozvola za rad zbog navodnog kršenja pravila o stranom vlasništvu, a u toku je i proces u vezi sa izbegavanjem plaćanja poreza.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar