Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte odlučio se za "jedinstveno brutalan" pristup u borbi protiv koronavirusa, tako što je policiji i vojsci dao nalog da, u slučaju kada im je život ugrožen, pucaju da ubiju, prenosi Forin polisi magazin.

Policija u San Isidru naterala je 24. marta prekršioce policijskog časa da sede pod suncem, a lokalna vlast je tu fotografiju postavila na fejsbuk, uz opis da će se to dogoditi svakome ko krši policijski čas, što predstavlja mučenje po Aktu o zabrani torture iz 2009. godine.

Duterte je potom 1. aprila u nacionalnom obraćanju imao kratku i jasnu poruku: „Moj nalog policiji i vojsci je: ukoliko imate problema i život vam je ugrožen – pucajte da ubijete“.

Razumeli ste, poslaću vas u grob. Ne iskušavajte moju vladu, upozorio je Duterte, u govoru koji je usledio posle nedelja kritika zbog načina na koji je vlada upravljala krizom sa epidemijom korona virusa.

Student Metju Jac Kiontanar, koji je aktivan u onlajn protetsima protive Dutertea, smatra da bi vlada trebalo da se bavi masovnim testiranje, traženjem kontakata obolelih, zaštitom onih na prvoj liniji i podrškom za sve građane, a ne pretnjama.

Prema podacima sa Filipina, 17.000 ljudi je uhapšeno zbog kršenja mera karantina i policijskog časa, koji je od osam uveče do pet ujutro.

Do 16. aprila na Filipinima je registrivano 5.660 inficiranih od virusa, 362 osobe su umrle, a oporavilo se 435 ljudi.