Fatmir Alispahić Foto: Printscreen/YouTube/Bosna Patriot-Tube

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv novinara Fatmira Alispahića za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Alispahić (1966) tereti se da je tokom 2019. i 2020. godine putem veb stranice antimigrant.ba, na kojoj je administrator, kao i putem društvenih mreža, neprestano objavljivao tekstove i video zapise „u nameri da izazove i raspiri nacionalnu i versku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u BiH“.

Povezane vesti:

Time je postupio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH.

Alispahić je optužen da je svojim delovanjem uznemirio veći broj osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Veća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na njegovom portalu, što je izazvalo i reakciju ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem devet svedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je potvrdio Sud BiH.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)