Četvrtu grupu od nekoliko stotina migranata, sastavljenu uglavnom od porodica sa decom, presreli su tokom vikenda u pograničnom gradu na jugu zemlje meksička nacionalna garda i migracioni agenti koji su ih silom rasterali a desetine i uhapsili.

Neposredno pred zoru, grupa od 800 srednjoameričkih, haićanskih, venecuelanskih i kubanskih migranata, koji su spavali na košarkaškom igralištu i u okolini grada Huiktla, u državi Čijapas, bila je okružena stotinama pripadnika Nacionalne garde i migracionaih agenata.

U roku od samo nekoliko minuta izbili su žestoki sukobi kada su gardisti nasrnuli su na migrante od kojih je većina bila sa decom. Mnoge od njih su uz prekomernu upotrebu sile hapsili i ubacivali u policijske kombije.

Stotine migranata uspelo je da nekako pobegne prema reci i izgubi se u gustoj šumi.

Grupu migranata koji su dan ranije napustili grad Tapačula, blizu granice sa Gvatemalom, zadesila je ista sudbina sa tri druge grupe koje su neuspešno pokušale da napuste južne meksičku državu, kako bi se nekako dočepale severa i Sjedinjenih Američkih Država.

Meksička Vlada insistira na tome da je premlaćivanje migranta sa Haitija proteklog vikenda, koje je osvanulo u svetskim medijima samo izolovan incident, a da su dva migraciona agenta umešana u incident već suspendovana.