Koronavirus Izrael
Koronavirus Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Drugi dan zaredom Izrael beleži 3.000 novozaraženih koronavirusom, pokazuju službeni podaci objavljeni u sredu.

Stopa zaraze nastavlja da raste, a visoki zvaničnici ministarstva zdravlja ovaj put navodno ne razmišljaju o pooštravanju mera, već o prelasku na strategiju imuniteta krda, piše Tajms of Izrael.

Pročitajte još:

U Izraelu je trenutno aktivo 17.260 slučajeva, što je dvostruko veća brojka nego prošle nedelje. Današnja brojka novozaraženih najveća je u tri meseca, a novi val uzrokovan je zaraznijom varijantom koronavirusa, omikronom.

Nagli rast broja zaraženih nije rezultirao povećanjem broja hospitalizovanih kovid pacijenata. U bolnicama je 88 teških slučajeva, a slično je bilo u proteklih nekoliko nedelja. U poslednjih osam dana zabeležena su tri smrtna slučaja.

Visoki zvaničnici razmišljaju o prelasku na model masovnog zaražavanja.

Švedski model kao uzor

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima nametati stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života te tako postigli imunitet krda.

Foto:EPA-EFE/Amir Nabizadeh

Iako su to mnogi smatrali neuspehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila na ponešto strože mere, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Evrope, sve veća prevalencija zaraznijeg omikron soja.

U njemu se navodi da usporeni tempo vakcinacije dece i nespremnost da se nametne lockdaun ili druga ograničenja ne omućavaju nijedan drugi model.

Zvaničnici su već procenili da će kroz dve nedelje, 90 odsto slučajeva koronavirusa u Izraelu biti varijanta omirkon.

Jerusalem Post takođe piše kako Izrael ne planira da zaustavlja peti val koronavirusa.

„Peti val mogao bi da se okonča kada se zarazi veliki broj ljudi. Verujem da će virus postati endemičan samo ako se vakcinisana populacija izloži virusu prirodnim putem, rekao je profesor Kirli Kohn“, šef imunološke laboratorije na Univerzitetu Bar-Ilan.

BONUS VIDEO: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram