Nikol Pašinjan, Vladimir Putin Foto: VLADIMIR SMIRNOV/TASS/ EPA-EFE, Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/EPA-EFE, Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, Shutterstock

Jermenija je objavila da je najmanje 49 vojnika ubijeno u sukobima na granici s Azerbejdžanom, a velike sile pozvale su zemlje južnog Kavkaza na prekid vatre.

Istovremeno, Jermenija je objavila da je nekoliko gradova blizu granice s Azerbejdžanom, uključujući Jermuk, Goris i Kapan, granatirano u ranim jutarnjim satima u utorak i dodala da je uzvratila na „provokaciju velikih razmera“ iz Azerbejdžana.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan da je napao tamošnje gradove jer ne želi da pregovara o statusu Nagorno-Karabaha, enklave unutar Azerbejdžana, ali uglavnom naseljene etničkim Jermenima.

Rusija Ukrajina rat ruska vojska
Ruske trupe u akciji miniranja Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

„Intenzitet neprijateljstava se smanjio, ali se nastavljaju napadi na jednom ili dva fronta iz Azerbejdžana“, rekao je Pašinjan u govoru u parlamentu.

Strah od novog rata

Najnovija eskalacija starih neprijateljstava između dve zemalje južnog Kavkaza podstakla je bojazan da bi mogao da izbije još jedan rat u postsovjetskom svetu, uz rusku invaziju na Ukrajinu.

Azerbejdžan, koji je optužio Jermeniju za izvođenje obaveštajnih aktivnosti duž granice i premeštanje oružja, naveo je da je Jermenija napala njegove vojne položaje. Azerbejdžanski mediji izvestili su da je dogovoreni prekid vatre prekršen ubrzo nakon što je stupio na snagu u utorak ujutro.

Dan pobede Nagorno-Karabah
Dan pobede Nagorno-Karabah Foto:EPA-EFE/ROMAN ISMAYILOV

„Kao što smo još davno to jasno rekli, ne može biti vojnog rešenja sukoba“, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken. „Tražimo hitan prekid svih vojnih neprijateljstava“, dodao je.

Rusija „ekstremno zabrinuta“ sukobom

Rusija, koja upravlja vojnom bazom u Jermeniji, ključni je moćnik u regiji i saveznik Jermenije putem Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti koju vodi Moskva, dok Turska podržava Azerbejdžan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusija je u utorak pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da poštuju sporazum o prekidu vatre i izrazila „ekstremnu zabrinutost“ zbog novih sukoba između tih zemalja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posredovalo dogovorom o prekidu vatre jutros u 9 sati po moskovskom vremenu i da očekuje da će obe strane ispuniti uslove sporazuma.

Turska: Jermenija treba „da prestane da provocira“ Azerbejdžan

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u utorak da je s azerbejdžanskim kolegom razgovarao o „jermenskim provokacijama“ na granici s Azerbejdžanom i pozvao Jermeniju da se fokusira na mirovne pregovore.

Baku i Jerevan međusobno se optužuju za rasplamsavanje napetosti preko noći – najnoviju eskalaciju decenijama starih neprijateljstava oko sporne regije, piše Dnevnik.hr.

BONUS VIDEO Vojna parada u Azerbejdžanu i predstavljanje najmodernijeg naoružanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar