Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Nedim Grabovica / Zuma Press / Profimedia

Sprski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) privatizovana te se osvrnuo na zabrane ulaska pojedincima iz Srbije koji predstavljaju pretnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, Dodik je rekao kako se u OSA-i i dalje drži kadar PDP-a te da su upravo zvaničnici ove stranke kontrolu nad agencijom prepustili Osmanu Mehmedagiću.

„Bošnjaci četiri godine ne žele da promene srpski kadar u OSA-i, nego drže kadar PDP-a i Mladena Ivanića koje je on doveo. Oni su sve prepustili Osmanu Mehmedagiću Osmici da on radi u uslovima kada mu je sporna diploma, kada se protiv njega sprovode postupci i kada je privodio predsednika Suda BiH da ga instruiše kakve će odluke donositi i koje će sudsko veće dovesti“, rekao je Dodik.

Osvrćući se na najnovije zabrane ulaska pojedinim historičarima, advokatima i drugim ljudima iz Srbije u BiH, a koji predstavljaju pretnju po nacionalnu sigurnost BiH, Dodik je rekao novinarima da je reč o privatizaciji funkcija i da je jasno zbog čega se to čini.

„Mehmedagić sada samostalno odlučuje o tome jer nama kažu da je samostalno. Sada će se pokrenuti to pitanje kroz institucije. Ako se to radi, onda to mora biti odluka BiH. BiH nije Mehmedagić, nego su BiH i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Ako nema toga, onda to nije odluka“, naglasio je Dodik.

Dodik je najavio da će razgovarati sa Zoranom Tegeltijom kao predsedavajućim Veća ministara koji ima određene nadležnosti.

„One nisu definitivne i isključujuće, ali ako svi pokušavaju da rade tako kako rade, onda bi možda najbolje bilo da kao predsedavajući Veća ministara napiše pismo u kome će navesti da se storniraju svi ti nalozi i da je ljudima slobodan ulazak u BiH“, naglasio je Dodik.

On je dodao da će neki, uglavnom Bošnjaci poštovati Mehmedagića, a Srbi Tegeltiju.

„Kada se neko najavi da dolazi iz Srbije mi ćemo pokušati da to bude kroz smenu kada rade Srbi i tako ćemo to rešavati. Ali ako je to intencija, odlično su uspeli. Mi to nismo hteli. Ako hoće imat će igru“, poručio je Dodik.

Dodik ovom izjavom direktno najavljuje da će granični policajci, po njegovoj direktivi, kršiti zakone i ilegalno puštati u BiH osobe kojima je zabranjen ulazak.

Advokatu Goranu Petronijeviću 25. marta na prelazu Karakaj nije dozvoljen ulazak u BiH, jer predstavlja pretnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Prethodno je sa graničnog prelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić. Granična policija BiH je 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da predstavlja pretnju po sigurnost BiH.

Bonus video: Dodik o vojsci u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar