Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Odluka o angažovanju helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara na području opštine Prozor-Rama nije mogla biti doneta jer nije ni bila održana sednica Predsedništva BiH na kojoj bi se razmatralo to pitanje, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

„Za informaciju ambasadama koje su se našle prozvanim da komentarišu svako pitanje u BiH, pa tako i ovo, zahtevi za angažovanje helikoptera su stigli, ali predsedavajući Predsedništva (Šefik Džaferović) nije zakazao vanrednu sednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sednice“, rečeno je iz kabineta Milorada Dodika novinskoj agenciji Srna.

Američka ambasada u BiH juče je oštro oštro kritikovala srpskog člana Predsedništva BiH koji nije dao saglasnost za korišćenje helikoptera Oružanih snaga BiH (OS BiH) za gašenje požara u Hercegovini.

Ranije je saopšteno da su saglasnost za angažovanje helikopterske jedinice potpisala druga dva člana Predsedništva, Šefik Džaferovič i Željko Komšić, ali ne i Dodik, čime je onemogućeno da helikopteri OS BiH pomognu u gašenju požara u Hercegovini.

Iz Dodikovog kabineta navode da se odluke donose na redovnim i vanrednim sednicama, a da u ovom slučaju nijedna nije zakazana.

„Pre svakog direktnog mešanja u unutrašnja pitanja BiH, svaka ambasada bi bar mogla da se informiše i prikupi relevantne podatke o odredjenoj temi i onda da daje komentare, ako već mora“, istakli su iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Pročitajte još:

Prema navodima u saopštenju iz Dodikovog kabineta, u BiH „ne žive divlja plemena, već tri konstitutivna naroda i vrlo dobro se zna ko i kako donosi odluke“.

„Više nikome nije zanimljivo slušati kao mantru njihovo svakodnevno ponavljanje ‘Milorad Dodik je kriv’. Kada već toliko vode računa o radu srpskog člana Predsedništva, poručujemo im da Milorad Dodik poštuje Ustav, procedure i načine na koje se donose odluke za razliku od mnogih političkih predstavnika u BiH, a očigledno i samih ambasadora“, naglasili su iz kabineta.

Dodali su da se Dodik „zalaže za zemlju u kojoj se poštuje Ustav i ono što piše u njemu, kao što bi, valjda, ti isti ambasadori sigurno želeli u svojim zemljama i za šta bi se zalagali“.

„Zato im poručujemo da se manje mešaju u unutrašnje stvari zemlje u kojoj obavljaju svoju diplomatsku aktivnost, jer nikada nigde u svetu, osim u kolonijama i protektoratima nije zabeleženo da ambasadori vode politiku zemlje u kojoj gostuju, već domaći izabrani politički predstavnici“, ističe se u saopštenju.

Iz Dodikovog kabineta su naglasili da „BiH nije ničija kolonija, ali jeste protektorat, zahvaljujući mnogim od ambasadora, što im ne ne daje za pravo da se petljaju u svako moguće pitanje u BiH“.

Dodik je prošlog leta odbijao da da saglasnost za angažovanje helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini.

BONUS VIDEO Dodik iz automobila pokazao srednji prst novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar