Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

Vlasti Tajvana su danas saopštile da Peking nastoji da preuzme kontrolu nad tim ostrvom, vršeći pritisak na tajvanske vojne kapacitete i uticajem na javno mnjenje, a pri tome izbegava sveopšti vojni sukob koji bi verovatno mogao da umeša SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo odbrane u Tajpeju navodi u svom izveštaju da Peking koristi taktiku „sive zone“ da bi pojačao pritisak na Takvan, prenosi AP.

U izveštaju se još kaže da Peking iscrpljuje tajvanske vazduhoplovne snage kroz često angažovanje i teške zahteve za njegovo osoblje.

Rečeno je da strategija Kine takođe uključuje sajber-ratovanje, propagandu i kampanju za međunarodnu izolaciju Tajvana kako bi primorao tamošnje vlasti da prihvati uslove Pekinga bez upuštanja u rat.

Kina pojačava svoje pretnje da će upotrebiti silu protiv Tajvana tako što održava vojne vežbe i šalje avione blizu ostrva.

Tokom vikenda u kome se proslavlja kineski Dan državnosti, početkom oktobra, Kina je poslala 149 vojnih aviona jugozapadno od Tajvana u formacijama udarnih grupa, što je navelo Tajpej da podigne avione i aktivira svoje raketne sisteme protivvazdušne odbrane.

Vašington je prekinuo formalne diplomatske odnose sa Tajpejem 1979. kako bi mogao da ih uspostavi sa Pekingom, ali SAD su donele zakon po kome su obavezne da osiguraju da to ostrvo može da se brani i da sve pretnje prema njemu tretira kao pitanje od velike zabrinutosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar