Karl Nehammer Karl Nehamer
Karl Nehamer Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Novi kancelar Karl Nehamer i novi ministri u vladi Austrije položili su danas zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Doskorašnji kancelar Aleksander Šalenberg, koji ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom od svega 52 dana, položio je zakletvu kao novi ministar spoljnih poslova.

Šalenberg se time vraća na čelo resora koji je vodio pre ostavke Sebastijana Kurca na mesto kancelara i zahteva da on preuzme vladu.

Pored toga, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek.

POGLEDAJTE JOŠ:

Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, pre mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera.

Kada je reč o Magnusu Bruneru, on je do sada baio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja sa njegovom dosadašnjom “šeficom” ministarkom Leonore Gevesler, pošto je doadašji rad bo obeležen tenzijama.

Novi ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek pre ministarske funkcije obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Gracu.

Zakletvu je položila i najmlađa članica vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom.

Plakolm je pre ulaska u vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP).

Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje sa radom, već će morati odmah da prionu na posao.

BONUS VIDEO Otpočeo tronedeljni lokdaun u Austriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar