Češka ambasada, Moskva
Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Restorani i klubovi u Češkoj moraće da proveravaju kovid sertifikate gostiju, koji pokazuju da li je osoba vakcinisana ili testirana na koronavirus.

To podrazumevaju nove mere koje je češka vlada odlučila danas da uvede kako bi zaustavila porast broja zaraženih koronavirusom, koji je najviši od aprila.

Prema novim merama biće obavezno i nošenje zaštitnih maski na radnom mestu i na svim događajima u zatvorenom prostoru.

Više neće biti ni besplatnog testiranja za starije od 18 godina pošto vlada pokušava da podstakne veći broj ljudi da primi vakcinu i skrati period važenja rezultata testova, koji olakšavaju posete javnim događajima i restoranima, prenosi Rojters.

pročitajte još:

U Češkoj, zemlji od 10,7 miliona stanovnika, potpuno je vakcinisano dve trećine odraslih osoba, što je ispod proseka EU od 74 odsto vakcinisanih.

Prema navodima zdravstvenih i vladnih zvaničnika, većinu novih slučajeva korona virusa čine nevakcinisane osobe.

Vlada, koja je ovog meseca izgubila na izborima i koja će u narednim nedeljama predati vlast koaliciji opozicionih stranaka, pokušala je da poveća stopu vakcinisanih građana kako bi se izborila sa situacijom koju je izazvala pandemija i izbegla uvođenje oštrih mera.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da restriktivne mere ne mogu da čekaju novu vladu.

U utorak je broj novozaraženih dostigao 3.246, što je više nego dvostruko više od broja novoobolelih nedelju dana ranije.

Podaci češkog Ministarstva zdravlja pokazuju da je broj hospitalizovanih u utorak porastao na 620, dok je početkom oktobra taj broj iznosio 249.

Od početka pandemije u Češkoj je od korona virusa obolelo više od 1,7 miliona ljudi, a preminulo je njih 30.574, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Bonus video: Kako izbeći korona ponor?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram