Andrej Babiš
Andrej Babiš Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas da odlazi u opoziciju i da neće prihvatiti eventualni mandat za sastav nove vlade ako mu ponudi predsednik države Miloš Zeman, koji je trenutno na lečenju u bolnici.

Babiš je rekao da neće prihvatiti mandat da prvi pokuša da sastavi vladu i dodao da će bez opstrukcija predati vlast koaliciji desnog centra Zajedno, koja je na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra osvojila najviše glasova.

„Antibabišovski blok pet stranaka je čvrst. Ja sam odlučio odavno. Samo sam to hteo da kažem prvo predsedniku, ali njegovo zdravstveno stanje nažalost ne omogućava da ga posetim. Sada je već jasno da antibabišovska koalicija ne želi da pregovara sa nama“, kazao je Babiš.

Koalicija Zajedno, koju čine konzervativci, demohrišćani i liberali, i koalicija STAN, u kojoj su Piratska stranka i nezavisni gradonačelnici, potpisale su memorandum o saradnji u formiranju buduće vlade čim su u subotu uveče objavljeni rezultati parlamentarnih izbora. Te dve koalicije sa ukupno pet stranaka imaju 108 od 200 poslanika donjeg doma parlamenta.

Babiš je danas rekao da će njegova stranka ANO biti „aktivna i razumna opozicija“.

Predsednik Zeman je od nedelje na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu, usled komplikacija hroničnog oboljenja o kojem lekarima nije dozvolio da govore u javnosti.

U nastojanju da pokaže da je Zeman i bolestan u stanju da obavlja dužnosti i da nema razloga da ga parlament privremeno liši državnih obaveza i prenese ih na premijera, šef njegovog kabineta Vratislav Minarž prošvercovao je juče iza leđa lekara predsednika donjeg doma Radeka Vondračeka koji je posle preneo da je predsedniku dobro i da priča viceve.

Babiš je rekao da ne shvata zašto je Vondraček tamo išao, navodeći da su se iz toga „izrodile potpuno sulude spekulacije“, i da će on to „morati da objasni“ poslanicima.

Centralna vojna bolnica u Pragu, koja je osudila tu posetu kao neovlašćeni upad, zatražila je danas od policije da čuva Zemana kako niko bez dozvole lekara ne bi ušao kod njega, a uz to je i demantovala tvrdnje Vondračeka o dobrom zdravlju predsednika.

Tužilaštvo i policija su otvorili istragu na osnovu krivičnih prijava da je neko iz predsednikovog tima falsifikovao njegov potpis na odluku o sazivanju konstitutivne sednice Poslaničkog doma za 8. novembar.

Vondraček je tvrdio da je Zeman tu odluku potpisao pred njim, ali se pokazalo da se potpis izrazito razlikuje od dosadašnjeg potpisa šefa države na zvaničnim dokumentima.

Pošto niko osim lekara, članova porodice i Zemanovog kabineta ne zna u kakvom je stanju šef države i da li će biti sposoban da se uključi u imenovanje nove vlade, Senat češkog parlamenta je prvo tražio odgovor od kabineta predsednika.

Pošto ga nije dobio, predsednik gornjeg doma parlamenta Miloš Vistrčil zatražio je od Centralne vojne bolnice procenu da li će Zeman, makar iz bolnice, biti u stanju da se delimično vrati obavezama u cilju formiranja nove vlade.

Vistrčil je danas rekao da privremeno preuzimanje predsednikovih nadležnosti na osnovu Ustava nikako ne predstavlja puč, ni njegovo smenjivanje, već da se nadležnosti prenose samo do trenutka kada njemu zdravlje dozvoli da obavlja funkciju.

BONUS VIDEO: Kako su pojedine države dobile imena

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar