Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:REUTERS/Evelyn Hockstein

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden razgovarao je sa saveznicima o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće, nakon što je Moskva pokrenula veliku ofanzivu na istoku Ukrajine.

Cilj razgovora bio je „nastavak podrške Ukrajini i napori da se osigura odgovornost Rusije u okviru naše bliske koordinacije“, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Rusija je osvojila prvi grad na istoku Ukrajine, Kreminu, u okviru ofanzive čiji cilj je da zauzme regione Lugansk i Donjeck.

Kako je saopšteno, Bajden je putem video linka razgovarao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom, italijanskim premijerom Marijom Dragijem i sa liderima Poljske i Japana.

U saopštenju italijanske vlade posle sastanka navodi se da su se zapadni lideri saglasili da izvrše veći pritisak na Rusiju i povećaju izolaciju Moskve, izrazili su duboku zabrinutost zbog produženih neprijateljstava i poručili da je neophodno brzo primirje.

„Postojao je široki konsenzus o potrebi da se pojača pritisak na Kremlj, između ostalog i uvođenjem dodatnih sankcija, i da se poveća izolacija Moskve“, saopšteno je u Rimu, uz napomenu da je ponovljena rešenost da se diverzifiikuje nabavka energije da bi se smanjila zavisnost od Rusije.

Nemački kancelar je posle razgovora najavio da će Berlin nastaviti da podržava Ukrajinu vojno i finansijski, ali da je u suštini iscrpila svoje zalihe oružja koje može da isporuči i da umesto toga sarađuje sa prozvođačima oružja.

Šolc je rekao da bi proizvođači oružja, između ostalog, mogli brzo da isporuče Ukrajini protivtenkovsko i protivvazdušno naoružanje, a da će Nemačka to finansirati.

***

BONUS VIDEO: Predsednik SAD Džozef Bajden stigao u Evropu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar