Foto:Igor Kralj/PIXSELL

Održan je sastanak Kriznog štaba i epidemiologa u Hrvatskoj na kojem je glavna tema bila izmena postojećih pravila za samoizolaciju. Nakon sastanka ispred sedišta MUP-a šef Štaba Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su pres konferenciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavili su nova pravila za izolaciju i samoizolaciju. Samoizolacija se i za vakcinisane i za nevakcinisane skraćuje na sedam dana, a izolacija za bolesne sa blagom ili srednje teškom slikom bolesti se skraćuje na pet dana, no kako bi izašli iz nje, moraju 24 sata biti bez simptoma i da urade brzi test.

Zbog novih pravila Evropske unije skraćuje se trajanje kovid-potvrda, no to važi samo za putovanja, dok pravila za kovid-potvrde unutar Hrvatske ostaju ista, prenosi Index.hr.

Nova pravila za kovid-potvrde

Kovid-potvrde će se izdavati sa novim rokovima važenja od 1. februara zbog novih pravila EU kod prelaska granice.

„Od 1. februara izdavaće se kovid-potvrde za one koji su vakcinisani sa dve doze na 270 dana, kod PCR-a se ne menja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, sa njim će se moći preći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, i kad su u pitanju oni koji su preležali koronu, one će važiti 180 dana kada su preležali“, rekao je Božinović.

No rokovi važenja kovid-potvrda unutar Hrvatske će ostati isti.

„Postoji i nacionalna komponenta kovid-potvrda za delatnost zdravstva, socijalne negi, državne i javne službe. Tu ne bismo menjali ništa. Svi koji imaju ranije izdate potvrde, i kad je u pitanju preležana korona i vakcinacija, moći će koristiti do datuma do kad im je izdato, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu kovid-potvrdu, no to na nivou EU još nije odlučeno kako smo hteli. No sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka“, rekao je Božinović.

Božinović još dodaje: „Što se tiče buster doze, stvari nisu definisane. Izdajemo kovid-potvrde na rok od 365 dana nakon prijema treće doze jer još nema naučnih dokaza dokad bi taj buster vredeo. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim kovid-potvrdama, moći će se ostvariti samo na osnovu ovih pravila koja vrede od 1. februara. Ne menjamo samo deo za upotrebu nutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda važe ova nova pravila”.

Potom je prešao na temu skraćivanja samoizolacije i izolacije.

„Drugi deo sastanka bio je posvećen mogućnosti skraćenja samoizolacije i izolacije. Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, esencijalnih funkcija. Odluka o granici će biti donesena u ponedeljak od strane Štaba, a pravila o samoizolaciji i izolaciji će doneti HZJZ“, kaže Božinović.

Nova pravila za izolaciju i samoizolaciju

„U Hrvatskoj i u svetu prevladava omikron, koji ima drugačije karakteristike. Radi se o blažoj varijanti, posebno za vakcinisane, ali i zaobilazi imunitet i zaražava i one koji su preležali i vakcinisani i brže se širi. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti i bolest traje kraće. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. I ECDC daje tu preporuku“, kaže Capak.

Kaže da će to biti regulirano preporukama HZJZ-a.

„Po onome što smo dogovorili na ovom sastanku, razmišljamo u smeru skraćenja samoizolacije za vakcinisane i nevakcinisane na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s tim da moraju 24 sata biti bez simptoma i da urade brzi test“, kazao je Capak.

Nova pravila HZJZ bi trebao doneti u sledećih nekoliko dana.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar