Mette Frederiksen Foto: EPA-EFE/EMIL NICOLAI HELMS

Danska premijerka Mete Frederiksen istaknula se kao ozbiljan kandidat za vođenje NATO-a nakon poziva za posetu Beloj kući, prenosi Politiko. Predsednik Džo Bajden ugostiće Frederiksen sledećeg meseca, što je izazvalo nagađanja o podršci SAD-a njenoj kandidaturi.

Trenutni generalni NATO-a Jens Stoltenberg sprema se da napusti svoju dužnost, a Frederiksen se vidi kao obećavajuća zamena.

Kao prva ženska kandidatkinja za tu ulogu, ona udovoljava zahtevu za većom rodnom raznolikošću. Danska umerenost unutar saveza, posebno u pogledu Ukrajine, takođe je dobila podršku ključnih saveznika, prenosi Jutarnji list.

Mette Frederiksen Foto: EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD

Međutim, njeno državljanstvo može predstavljati prepreku, s obzirom na to da je Danska već obavljala tu dužnost. Osim toga, dansko izdvajanje za odbranu ne zadovoljava cilj NATO-a od 2 odsto, što izaziva zabrinutost. Takođe, neizvesno je kada će Frederiksen biti dostupna.

Uprkos tim razmatranjima, podrška NATO-a Ukrajini biće ključna tema tokom njene posete Vašingtonu. Odluka o imenovanju novog generalnog sekretara zahteva saglasnost svih članica NATO-a, pri čemu SAD tradicionalno igra ključnu ulogu u procesu selekcije.

Mette Frederiksen Foto: EPA-EFE/BO AMSTRUP

Iako je Frederiksen umanjila spekulacije, neki zvaničnici smatraju da je ona ozbiljan kandidat, iako nadmetanje ostaje otvoreno.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostali potencijalni kandidati uključuju holandskog premijera Marka Rutea, španskog premijera Pedra Sančeza, britanskog ministra odbrane Bena Volasa i estonsku premijerku Kaju Kalas.

Međutim, trajni sukob u Evropi naterao je neke saveznike da budu oprezni pri odabiru vođe. Postoji sve veći osećaj među saveznicima iz istočne Evrope da bi trebali razmotriti kandidata iz tog područja.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar